Zdenko Kodrič    

Stari, to je nova generacija!

Leto nastanka: 2003
Zapuščena tovarna v mestu je zbirališče najrazličnejših psevdoalternativcev: moški in ženska, ki ustanavljata novo religijo, skupina mladih skvoterjev, ki bi rada spremenila svet, in nekaj brezdomcev, ki jih je družba pozabila.
Število vlog: 15 (5 ž, 10 m)
brezdomstvo, položaj mladih, upor tradicionalnim smerem življenja in mišljenja

Moški in ženska, ljubimca in poslovna partnerja, v oznanjanju nove vere vidita izvrstno priložnost za bogat zaslužek. Svoje vernike bi sprejemala v dvorani tovarne in jih enega za drugim krščevala v blagoslovljenem bazenu vode.

Mladi skvoterji, anarhisti in uporniki, načrtujejo zavzetje tovarne, svoje zahteve po spremembah pa bi radi dosegli z ugrabitvijo in izsiljevanjem vidnega politika.

Skupina klošarjev, alkoholikov, je v tovarni najdlje, nekateri so v njej še delali, dokler je obratovala.

Njihove poti se neizbežno prekrižajo, prav tako pa tudi njihovi načrti za prihodnost.

MARLA: Zdaj pride glavno.

FRANC: Me res zanima, kaj je zate glavno?

MARLA: Izkaznce mormo met, svoje izkaznce. In obljubo.

MANEKENKA: Kašno obljubo?

RINK: Da te ne bo nihče pojebu!

MARLA: Daj mir. Tole mi ni všeč. Izkaznca je dokument, obljuba pa prisega, saj veste, prisega odporu, našmu pravičnmu odporu.

RINK: Nikomur ne bom prisegu. Le seb. To sem pa že storu. Zato sem tu.

SKVOT: Jaz sem tud sam seb prsegu.

GLAVCA: Jaz pa ne. Ti, Skvot, a neb mi neki naredl v vezi z geekom, tle bi našpanal platn in z interneta gledal, kva dogaja, tlele bomo zamudl ves živlejne, mi se mormo neki konkretni stvari posvetit, mal se že mudi.

FRANC: Počas, nikamor se ne mudi. A mamo stražo? A ni to bolj pomemben ko prisega in kurčeva izkaznca. Sam stroške si delamo.

MARLA: Vedla sem, da tega ne boste razumel. To ni formalnost, uresničit mormo svoje načrte in sprement ta svet, zato to rabmo.

GLAVCA: Z izkazncami bomo spreminjal?

FRANC: Bod tih!

MARLA: Dobra organizacija je pol uspeha. Te naše rute, rinki, prameni in usnje še nič ne pomenjo. To je zunajni izgled, po tem se razlikujemo od drugih, a mi mormo naprej, mim tega dreka, jaz se ne mislim tle ustavt. Če hočte, bom tle čist sama ...

FRANC: Ne bod sebična! Vsak ma svoje pomisleke. Dejmo jih pretrest, pa bomo vidl.

MARLA: Okej. Izkaznce bom jaz plačala, prisego bomo skupi sestavl. En tak blazen občutek imam, da nam bo vse ratal, res, prepričana sem v naše delo, mormo živet drugač, revežem mormo dat jest, mormo bit prot politki, ki zdaj vlada, cel svet je srajne in povrh še smrdi, vode ni, kar naprej se strelajo in zdaj majo pištole tud župniki, dejte ga srat!

MANEKENKA: Res, grozn smrdi. Vesela sem, ker se strinjaš z mano.

RINK: Tih bod! Marla, povej prisego!

MARLA: Ne vem. Mogoče tole: Prisegamo in obljubljamo, da bomo spreminjal svet. Angažiranje v struji, imenovana postaja A. P. X. M., pomen zamenjat smrdljivo kri s svežo, namest aspirina, bo tle adrenalin. Atributi avtonomne postaje so: nonstop upor, stalna preža, šeriatska pojedina, zakol tabolš živali, globalno državljanstvo, moralna panika ... Vojna, če hočte!

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!