rokgre    

To

Leto nastanka: 1999
To Maš spi, ko nenadoma potrka. Pred vrati je Albert, ki prodaja knjige. To je navdušen nad knjigo pravljic z naslovom Čarolinice, ki mu jo vzame, ne da bi plačal, in zaklene Alberta ven.
Število vlog: 2
absurd, laž in resnica, pohlep

Po dolgem prepričevanju To Albertu vendarle napiše ček, toda ko hoče Albert oditi, mu ga izpuli iz rok, ker noče, da bi ga Albert zapustil. Prvi v želji po družbi in drugi v želji po denarju si pripovedujeta celo vrsto zgodbic, za katere ni jasno, ali so laž ali resnica.

Albert trdi, da je denar dolžan Kosmatemu mrožu, nato naj bi bil na smrt bolan in da potrebuje denar za operacijo. To trdi, da denar ima, in sicer v predalu, toda ko ga Albert preišče, tam ne najde ničesar. Albert si zdaj izmisli, da sta si v sorodu, takoj za tem pa, da je izkupiček od prodanih knjig namenjen sirotam. To pripoveduje o svoji simpatiji Milki, nato prizna, da je Milka samo njegova socialna delavka, na koncu pravi, da sploh ne obstaja. 

Medtem, ko večerjata, pa je po radiu vest o tem, da je iz Starega piskra pobegnil Alfonz Pozavna, množični morilec.

IZ UTEMELJITVE ZA GRUMOVO NAGRADO: Slovenska dramatika dobiva z Rokom Vilčnikom novega, izvirnega in vrhunskega dramskega pisca, ki smo ga že nekaj časa pričakovali. Ne podreja se znanim načinom pisanja in vnaša tako po vsebini kot tudi obliki vrsto novosti. V današnjem dojemanju globalnosti sveta nam odkriva enost nas samih, lahko bi rekli - srečno združenje našega t. im. dvojnika v nekakšnega siamskega dvojčka. Posrečeno, bistro, duhovito! Za vse čase?

TO: No, kaj bi rad?

ALBERT: Ček.

TO: (Zavije z očmi in iz utrobe izpusti čuden glas.) Ne To. Ne jaz. Kaj bi rad bil mi moraš povedat. Ali pa dobro, pa povej kaj bi rad imel?

ALBERT: Denar.

TO: Joooj, samo to, ne jaz, ta to, samo to, ti gre po glavi. Veš kaj bi pa jaz rad?

ALBERT: (Odkima.) Pojma nimam.

TO: Gris. S čokolado. Takega kot je mama kuhala. Pa ringlšpil bi rad svoj, takega še večjega kot je naš blok. Milkine poljubčke bi tudi rad. In bolj trdo kožo, potem se v službi ne bi več toliko jezil, ko bi me zafrkavali. No, (Proseče) povej kaj bi rad ti bil?. (Albert stopi na sredino odra, se obrne k občinstvu in zamisli.) No, povej.

ALBERT: Samo bogat, in nič drugega kot bogat. Kako si želim biti bogat! Kako hočem biti bogat! Si privoščiti najdražje suhe klobase, največji špricer, največji bazen, največje zize. Pokazati tem kretenom s kom imajo opravka. Nikoli več ne bi.. (Se ustavi.)

TO: Jaz pa bi predvsem rad, da hudiček neha prihajat.

ALBERT: Hudiček?

TO: Ja. Ko je tema pride. In zdaj bo tema.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!