Gašper Tič    

Trač ali Mnogo hrupa za nič Navdihnjeno s Shakespearom

Leto nastanka: 2016
Mnogo hrupa za nič je ena izmed najslavnejših Shakespearovih komedij. Suče se okrog ljubezni, hrepenenja, izdaj, spletk in vseh mogočih preizkušenj, ki jih morajo zaljubljenci prestati, da si lahko nazadnje presrečni skočijo v objem.
Število vlog: 13 (4 ž, 9 m)

+ plesalci, glasbeniki

ljubezen, spletke

Prav govorice oziroma trači so tisti, ki povzročijo toliko hrupa, da po naravi plahi Claudio zapusti milo Hero pred oltarjem. To usodno spletko zasnuje zagrenjeni Don Svedro, ki v mestece pripelje prvi časopis, v katerem iz nič ustvarja bombastične novice ter med vešče opravljivce seje zmedo, zavist in zamere. Medtem pa dobro premišljen in merjen trač tesno zbliža jezikavo Beatrice in nad ljubeznijo vzvišenega Benedikta. Skratka, obirajo in osirajo prav vsi po vrsti, zato se mestece ne imenuje zaman Tračistan. Čedni mladi vojaki in lepa dekleta, dve prepleteni ljubezenski zgodbi, ščepec zlohotnega obrekovanja, nekaj spretnih spletk in za nameček še ples v maskah ob živi godbi – vse to preko smeha vodi srečnemu koncu naproti.

MAŠA (koketira): Hvala. Vas pa nobena zver … ker ste človek manir, ki seva tak mir … Zver in mir … ste po horoskopu lev, ane? 

DON SVEDRO: Ne, riba. 

MAŠA: Riba? Takoj sem vedela. Takoj, instinkt mi neverjetno dobro šiba. 

DON SVEDRO: Neverjetni ste! 

MAŠA: Hvala. Bi objavljali moje zvezdne karte? 

DON SVEDRO: Lahko. Še raje vaše parte.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Besedilo je objavljeno v Gledališkem listu Mestnega gledališča ljubljanskega. sezona 2016/2017 ; let. 67, št. 9