Jana Kolarič    

Triptih Dve sestri

Moje življenje je že mimo. Lahko si privoščim razkošje resnice.
Število vlog: 1 (1 ž)
družina, zločin

Protagonistka drame je petinštiridesetletna ženska Mala, po splošnih merilih neuspešna in neizpolnjena, obubožana izobraženka. Dogajanje se odvija v preiskovalnem zaporu, kjer Mala v mikrofon pripoveduje svojo življenjsko zgodbo. Njeno otroštvo sta zaznamovala pujs, ki mu je rešila življenje, in služkinja Manka, ki je bila njenih let in s katero sta bili kot sestri. Pozneje sta se njuni poti razšli, njuno zadnje srečanje, med katerim je Mala izvedela, da se je Manka poročila z njeno prvo ljubeznijo in da je poleg tega kriva za smrt pujsa, ki mu je Mala rešila življenje, pa se konča z zločinom, zaradi katerega Mala pristane v preiskovalnem zaporu.

»Švajn je pa le umrl naravne smrti!« izpostavim svoj največji življenjski uspeh.

Manka se zakrohoče.

(kot MANKA): »Si sigurna? Ker ni!«

»Kaj ni?«

(kot MANKA): »Ni crkno po naravni poti! Jaz sem ga fentala!«

Nočem verjeti. »Zakaj bi ga?«

(kot MANKA): »Zato! Ti si mela vsega prèveč!«

Ni mi treba napenjati možganov. Še vedno se spominjam neskončne dobe žalovanja. Ki se pravzaprav ni nikoli zares končalo. In tisti hip se spomnim še nečesa: da je Švajn dejansko umrl kmalu po hausbalu!

»S čim si ga?« nadaljujem mirno. Nevarno mirno. Medtem moj duh s svetlobno hitrostjo, vendar po čudno zavozlanih tirnicah, bezlja po vesolju. Brez cilja, brez smisla ... 

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!