Kristijan Muck    

Zalog

Leto nastanka: 2002
Prihodnost ne vsebuje katarze.
Število vlog: 7–14 (3–6 ž, 4–8 m)
etične dileme, kapitalizem, medčloveški odnosi, politika, slovenska identiteta

Drama v dveh dejanjih je portret sodobnega sveta, za katerega je značilna globoka prepletenost med gospodarstvom, politiko, kriminalom in tudi kulturo. V prvem delu nastopajo osebe, ki predstavljajo glavne slovenske družbene sloje, njihove replike pa so pravzaprav delčki njihovih notranjih monologov, zato ne moremo govoriti o konkretni zgodbi, temveč zgolj o slikanju vzdušja. Drugi del se nadaljuje na irealni ravni, protagonisti, ki v resnici ne obstajajo, skušajo najti odgovore na vprašanja o etiki in morali pa tudi o možnostih gledališkega dejanja.

Jasmina - Zasadi nož v Klavsovodlan. - Nisi mrtev. - Zareže v svoj kazalec in seže z njim v Klavsovo rano. - Nisva ne živa ne mrtva. Za večno sva. Od vekomaj nisva.

Klavs Po dolinah razpadajo trupla.

Jasmina Strel v tilnik. Žica okoli vratu. Pehotna mina na trebuhu. To je tvoja zgodba. Ljubi moj Klavs. Poznam te.

Klavs Reši me, Jasmina.

Jasmina Vse je porušeno.

Klavs Ne verjamem, da umirava.

Jasmina Če veruješ, da ne, si lahko moj oče.

Klavs Ki ga ni? - Jasmina ga poljubi. -

Jasmina Si. A ne kot telo. In ne moreš nadomestiti umorjenih. Kako bi jih rešila, oba? Ne vem. Zato sem tudi jaz morilka. Zato si ti nikoli končna ljubezen. Nihče si, ki je hotel postati nekdo. Nekdo drugi? Odpovejva se, do konca, sebi. Potem ne bova v vsakem trenutku tudi smrt. Moj poljub pomeni to. Odpusti mi.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!