Zrno soli ali Vse najboljše, Marina!

Sol je sol.
Število vlog: 6 (1 ž, 5 m)
Balkan, družina, vojna in povojna leta

Zgodba se odvija vzporedno v Bosni in Sloveniji. Njuna glavna protagonista, Marina in Ibro, sta se nekoč ljubila, nato pa je v njuno usodo posegla vojna, ki ju je - tako kot republike nekdanje Jugoslavije - ločila. Marina je ostala v Bosni, kjer po smrti otroka skrbi za brata. Ibro pa je, čeprav je bil 'izbrisan', ostal v Sloveniji, a ves čas razmišlja o vrnitvi v Bosno. Obisk Hajrudina pri Marini in Ademu odpre stare in nove rane.  

ADEM: Kaj je sestrica? Ne moreš poslušat vrabčka kako čivka. Uboga punčka mamina. A ti veš, kako se cvili, ko ti čreva ven gledajo? A tvoj stari, Hajro … ni niti pisnil. In … zaradi mene je šel.

HAJRUDIN: Kaj govoriš?

ADEM: Si lahko misliš? Zaradi takega kretena, kot sem jaz, je dal življenje! (sunkovito nastavi revolver na svoja usta) Jebem ti život, život ti jebem!

Marina krikne.

HAJRUDIN: Adem, nehaj! Kaj delaš, človek? Adem! Prosil si me, naj pridem in zdaj mi to delaš. Adem, prosim te!

Dolga tišina. Adem počasi odmakne revolver.  

ADEM: Poglej to, usrala sta se. (neprepričljivo) Pa zajebavam se! (odloži revolver na mizo) Še malo pa bo polnoč, rojstni dan, takrat bomo streljali! Ej, čisto si se mi pokvaril, stari. Pa ja ne misliš, da bi vama kaj naredil? (hoče objet Marino) Sestrica moja mala, oko moje, saj veš, kako te ima tvoj Adem rad.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!