Neja Repe    

Bog sedmega dne drama v šestih korakih

Leto nastanka: 2019
Drama v »šestih korakih« preigrava različne vloge štirih likov: Alfe in Bete ter Kafa in Ajina. Morda gre za konflikt med grškim in feničanskim in morda je vse skupaj samo še ena različica resničnostnega šova.
Število vlog: 4 (2 ž, 2 m)
alkoholizem, konflikti, greh

Liki se na šestih prizoriščih pojavljajo kot izmuzljive figure, ki jih lahko beremo tudi kot prototipe značajev. Dogajanje iz znanega in stvarnega okolja zlagoma prehaja v abstrakten, že skoraj distopičen, nedefinirano futurističen svet. Začetni bar kot prizemljeno okolje trivialnega vsakdana (alkohola, odpadnikov, obupa in revščine), v katerem nepremišljena dejanja (vožnja pod vplivom alkohola) terjajo svoj davek.

ALFA

Pozdravljeni. Tukaj testni osebek Alfa iz grške enote. Z mano je še testni osebek Beta, prav tako iz grške enote, ter testna osebka Kaf in Ajin iz feničanske enote. Poskus ni uspel. Človeštvo ni zrelo za kolonizacijo Marsa. Simulacija je ustavljena po moji odločitvi.

(se odhkrka, očitno čustveno)

Vsi smo poskušali biti boljši ljudje. Vsi smo poskušali popraviti svoje slabe lastnosti. Ne enkrat, ne dvakrat, ampak skozi dobre dni, slabe dni. Zdravje, bolezen, skozi razburjenje, skozi dolgčas.

Izboljševali smo se šest dni, sedmi dan pa bi lahko počivali. Nikoli ga nismo dosegli.

Prišli smo blizu, testni osebek Kaf je sproti pošiljal poročila. Ne bomo torej trdili, da bi bilo nemogoče. Zmanjkalo nam je ... nečesa. Žal nam je, da smo vas razočarali. Kakšno vprašanje?

BETA

(vstane in dvigne roko)

Kaj je bilo bistvo konflikta med grško in feničansko enoto?

ALFA

(zadržano)

Ni bilo konflikta. Vem, bile so govorice, ampak šlo je za veliko pretiravanje. (se zasmeji)

Vem, kako vznemirljivo se sliši »prvi umor na Marsu«. Ampak vam zagotavljam, da ni bilo nič tako zanimivega. Kakšen nesporazum, sem ter tja. Smo pač različni, se zgodi. Ni treba napihovati situacije.

KAF

Pa so temu botrovale nepremostljive razlike med enotama?

ALFA

Odločno zavračam take insinuacije. Nekaj sporov med peščenim viharjem, ki traja en mesec, je menda za pričakovat. Ljudje so nestrpni, če jih ne spustiš ven. Ampak je bilo prenevarno za skafandre. Saj ne, da so se Feničani brigali za nevarnosti.

AJIN

Torej se je prvi umor na Marsu zgodil med enomesečnim peščenim viharjem?

ALFA

Ponavljam, nobenega umora ni bilo. Na srečo. Če bi nam prej povedali, kako so nabrali Feničane, bi nas sicer bolj skrbelo. 24

AJIN

Je kaj, kar bi radi dodali temu?

ALFA

(hitro)

Ne. Ni na mestu, da kritiziram.

BETA

Vaše odkrito mnenje potrebujemo za zaključno poročilo.

ALFA

Lahko bi bili opozorjeni. Rečeno nam je bilo, da je feničanska enota namenjena za novo družbeno izgradnjo. Seveda nismo pričakovali znanstvenikov in strokovnjakov, teh nas je bilo že dovolj. Slutili sicer smo, da kolonija ne dosega pričakovanj. Ampak, da so Feničane nabirali ... po institucijah ...

KAF

Nadaljujte, prosim.

ALFA

Psihiatričnih bolnišnicah. Zaporih. Pobojševalnicah. Če bi nam to takrat povedali, bi bilo jasno, da je šla investicija k hudiču.

BETA

Bi šli nazaj?

ALFA

Nihče ne more nazaj. V kolonijo se gre samo v eno smer. Doživljenjsko.

AJIN

Povejte nam eno resnično stvar o sebi. Če se zlažete, boste izločeni iz postopka.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!