Tjaša Ferme    

Divjaček v mestu

Leto nastanka: 2015
Interaktivna absurdna komedija, v kateri avtorica in igralka popelje občinstvo skozi smešne in bizarne situacije v iskanju normalnega stanovanja v New Yorku. Zgodba je tako neverjetna, premaknjena in zaudarjajoča, da že mora biti resnična.
Število vlog: 1 (1 ž)

mladi, odrasli

komedija, absurd, monodrama
socialna in kulturna kritika družbe, aktualna družbena slika sveta

Interaktivna absurdna komedija, v kateri avtorica in igralka popelje občinstvo skozi smešne in bizarne situacije v iskanju normalnega stanovanja v New Yorku. Potovanje, polno divjih pustolovščin in nostalgičnih spominov na lepše kraje. Predstava združuje evropsko senzibilnost in kafkovski občutek za ironijo s trdo prize - mljenostjo samske Newyorčanke, ki je videla vse. Zgodba je tako neverjetna, premaknjena in zaudarjajoča, da že mora biti resnična. 

Tjaša v ihti prihrumi v dvorano.

Hej, full sorry, full full sorry, da sem pozna! Dva policaja in dva detektiva sta pravkar odšla. Niso me spustili iz hiše, čeprav sem jim povedala, da moram v teater! A ste videli moj facebook status? A ste videli, kaj se je zgodilo? A ste me videli na poročilih?

No, prejšnjo noč ga pijem na Lower East Sidu z mojo prijateljico Stacy.  Pardon, a mi lahko držite mojo torbo in čuvate jakno? In kar naenkrat začne zvoniti telefon. Moja cimra - Kathleen. Ona me nikoli ne kliče … Pa si mislim: » Pa kaj je narobe? Sem pozab'la pomit posodo?« Kathleen: » Hej, en tip je v tvoji sobi. Pravi, da je tvoj fant.«

Kaj? Moj fant? Ne, pa saj jaz nimam fanta, z nikomer ne hodim, noben ne ve, kje živim, ker sem se šele vselila. Dosti! Pokliči policijo!

Meša se mi … Pa kdo je ta tip?! Kakšen zasledovalec?

Pridem domov, oba cimra sta tam − obupana in dva policaja in potem prideta še dva detektiva. In sredi noči, ob treh zjutraj, pride še eden − jemalec prstnih odtisov, da vzame moj DNK.

Torej očitno je, kaj se je zgodilo. Nek model je splezal po požarnih stopnicah in se spustil skozi okno v dnevno sobo.
Skoraj istočasno je moj cimer Andrew prišel domov; začel je odklepati vrata in medtem ko se je mučil z odklepanjem ključavnice, je naš model imel dovolj časa, da je pogledal levo − desno,  videl odprta vrata moje sobe in stekel notri.

Andrew stopi v stanovanje, gre v svojo sobo, da bi si sezul čevlje, ko zasliši v moji sobi nekakšno premikanje, škrebljanje ... Naslednja stvar, ki se zgodi, je, da ta model pride v Andrewo sobo z iztegnjeno roko: » Živjo, živjo, jaz sem fant od tvoje cimre, kar pustila me je tukaj. Ona je pa verjetno zunaj s kakšnim drugim tipom in najbrž je v resnici zaljubljena vate …«

Andrew: »KAJ?? Prosim, zapusti mojo sobo, saj te sploh ne poznam …«

OK, pravi naš model in gre do zofe. »Kar tukaj se bom malo ulegel, malo sem pijan.« In potem je ležal tam, kakšnih dvajset minut, medtem ko si je Andrew kuhal večerjo: piščančja prsa in na vodi prekuhan brokoli ...

Nato pa se model kar naenkrat požene na noge, plane v mojo sobo in se prigunca nazaj z mojo veliko denarnico, kjer imam shranjen potni list, EMŠO, davčno in začne brskat po njej.

MODEL: »Ja, jaz sem takšen, malo zaščitniški fant ... Ravno sem končal s poukom, že en mesec me je na skrivaj spuščala v svojo sobo …«

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!