Roman Rozina    

Državljan Cane

Leto nastanka: 2023
Orson Welles je leta 1938 z radijsko igro na tisoče Američanov prepričal, da so Marsovci napadli Ameriko. Kako uspešni so današnji Orsoni pri širjenju alternativnih dejstev in ustvarjanju vzporedne resničnosti?
Število vlog: 8–13 (3–5 ž, 5–8 m)
politika, oblast, manipulacija, mediji

Prizorišče drame je radijski studio, kjer razpravljajo o nekdanji moči radia. Izhodišče pogovora je znana potegavščina ali manipulacija, ki jo je izvedla igralska skupina Orsona Wellsa. Velik del poslušalstva je prepričala, da invazija Marsovcev ni radijska igra, ampak resničnost, ki se dogaja le nekaj ulic stran. V radijsko debato se vse pogosteje vključujejo reporterji s protivladnih protestov. Njihova poročila predvideno temo potiskajo na stranski tir, saj je vse več informacij, da je državni vrh, ki se je soočal z očitki o kršenju človekovih pravic, pobegnil na tuje.

MATEJ ZUPANC: Kaj pa je z vsem drugim?

LANA MARKOVIĆ: Vsem drugim?

MATEJ ZUPANC: A me zajebavaš? Z vsemi drugimi informacijami! A nihče v notranjepolitični redakciji ne najde enega samega politika? A se še nihče ni domislil, da bi pred mikrofon prignal koga od tisoč samooklicanih političnih analitikov. Ti se zagotovo ne skrivajo, pol njih bi dalo ledvico, če bi lahko komentirali to sranje …

LANA MARKOVIĆ: Menda samo tebi ni jasno, kar govorimo že celo uro. Nihče ne daje izjav. Nihče. Ne. Daje. Izjav.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!