Denis Hass    

Koda CGTA Satira v enem dejanju

Leto nastanka: 2019
Kam vodi novodobno igranje s človeškim genom ali življenje v času izgubljenega nadzora.
Število vlog: 8–12 (5–8 ž, 3–4 m)
aktualna družbena slika sveta, morala, genetika

Satiričen pogled na novo dobo tehnokracije, ki je pred vrati modernega človeka. Drama se dogaja v ameriški družini, kjer se odločajo o genetsko narejenem otroku. Kljub humornemu tonu v sebi nosi globoka etična in zdravstvena vprašanja ter dvome, na katere nihče nima pravega odgovora. 

JOHN: Umirjeno in tiho govori v sliko. He, kako zanimivo. Tu visiš na steni, v vsej svoji lepoti, gracioznosti in nekoč si pomenil vse. Tvoja dela so visela v muzejih, v stavbah namenjenih skoraj duhovnemu razodetju. Navduševal si množice, jim povzdigoval duha, a živel si v mizeriji in bolečini, ki si jo je celo težko predstavljati. Bil si nihče, umrl si neznan, nato so te slavili, na tvojih plečih zaslužili in sedaj te bodo ponovno pozabili...

Vsi gledajo v tišini proti Johnu. Cherryl nakaže z gibom roke, da se mu je zmešalo.

JOHN: Nadaljuje z enakim tonom, še vedno govori v sliko. Veš, moj dragi, žal mi je. Žal mi je zate, žal mi je za vse velikane, ki ste živeli, notranje krvaveli, da bi razsvetlili človeka ob sebi. V vas je bil velik duh, duh, ki ga, kot kaže, bomo kmalu, zelo kmalu popolnoma ubili.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!