Andrej Kokot    

Napačni človek (2. izdaja)

Leto nastanka: 2015
"Ni pravih odgovorov, so samo prava vprašanja," je rekel kriminalist Kočevar in odšel iz pisarne.
Število vlog: 9 (5 ž, 4 m)
zločin, zakonska zveza, umor

Vloge v igri so enakomerno razdeljene in vsak igralec mora s svojo izvedbo prispevati h končnemu učinku. Ni torej izrazitega “nosilca” dogajanja, tako da vsak z nadgradnjo svojega lika odgara svojo vlogo.

»Ni pravih odgovorov. So le prava vprašanja.«

S temi besedami je kriminalist iz Kranja sklenil kratko a viharno preiskavo umora, ki se je nekega deževnega petkovega večera zgodil na posestvu lokalnega bogataša Jone Horvata nedaleč od Škofje Loke. V času preiskave nas zgodba vodi skozi navidezna in resnična razmerja med udeleženci te skoraj naključne večerne zabave. Žrtev je Biba Horvat, žena. Ustreljena je bila v prostoru poleg tistega, kjer je bila zabava. Pavle Kočevar s svojim pomočnikom Faležem v manj kot uri pride na prizorišče, kjer pa že na začetku ni jasno, ali gre za naključnega »zunanjega« morilca, ali pa je kdo od udeležencev neposredno vpleten v dejanje. V prihodnjih nekaj dneh skladno s kriminalistično doktrino neusmiljeno odstirata odnose med udeleženci zabave. Razkrivata umazane podrobnosti tako njihovega zasebnega življenja, kot medsebojnih poslovnih povezav. Vsak nov podatek preiskavo obrne v povsem drugo smer. Na koncu je zmeda popolna. Skoraj nikogar ni, ki bi ne bil med osumljenimi vsaj kratek čas. Mož Jona in njegov butler Schmidt sta prva na seznamu. Preiskovalčeve pozornosti so deležni tudi pokojničina prijateljica Lučka in njen mož Janez. Bibina asistentka Rebeka le za hip, pa vendarle. Celo Stefanov poslovni obiskovalec Tomasz Mayer se kar nekaj časa ne more otresti policijske pozornosti.

Sistematični preiskovalec Kočevar do zadnjega tava v gozdu iz trenutka v trenutek menjajočih se podatkov in vmes enkrat reče, da ima občutek da preiskava njega vodi, ne on nje.

Kako zelo je imel prav pokaže nagel in dramatičen razplet, ki sledi presenetljivi naravni smrti pokojničinega moža. Na branje njegove oporoke sta povabljena tudi preiskovalca. Kriminalist Kočevar spozna, da veliko slabše igra šah od naročnika in organizatorja umora.

BIBA: Nikdar ni prezgodaj za dober viski in dober seks.

(Ko to govori, Biba odloži svoj kozarec na mizo in se okobal usede na Mayerja. Ta naglo nese svoj kozarec k ustom, ona ga z roko zaustavi, pomoči svoj prst v kozarec in ga čutno oblizne.)

Bova popila nekaj, Tomažek?

MAYER: Moja žena …

BIBA: Je zdaj tako daleč stran.

(Mayer skoraj preplašeno zre v Bibo, ki medtem že drugič potopi prst v kozarec in prst ponudi Mayerju, ki ga začne sesati. Potem prime drugo Mayerjevo roko za prst, ga potopi v kozarec, si prst nese pred usta in začne sesati njegov prst. Glasba. Zatemnitev. Konec prizora.)

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Predelava verzije 2014 v slovensko okolje