Janez Janša    

Slovensko narodno gledališče Govorni material za poljubno število izvajalcev

Leto nastanka: 2007
Zvočne dimenzije političnega množičnega besa
Število vlog: 19
drama, govorni material za poljubno število izvajalcev; gledališka oblika antičnega zbora in radijske igre ter televizijskega in radijskega prenosa, novodobna tragedija in medijski šov
mediji, politika, tujci, prišleki, priseljenci

Tekst rekonstruira realni zgodovinski dogodek političnih demonstracij, ki so se zgodile leta 2006 po nekaterih vaseh v Sloveniji. Zgodbo spopada dveh skupnosti, ki je bila prvovrstni medijski dogodek, uprizarja skozi gledališko obliko antičnega zbora in radijske igre ter televizijskega in radijskega prenosa. Kombinacija klasične gledališke forme in sodobne medijske posredovanosti ustvarja pretresljiv dogodek in ponovno odpira vprašanje tragedije v današnjem času.  

IZ UTEMELJITVE NOMINACIJE ZA NAGRADO SLAVKA GRUMA: Slovensko narodno gledališče je po prepričanju žirije izvirna oblika dramskega dokumentarca v najčistejšem pomenu besede, saj Janez Janša televizijsko in radijsko dokumentacijo konflikta v Ambrusu s konca leta 2006, ko se je slovensko lokalno prebivalstvo zavzemalo za izgon romske družine iz kraja, spremeni v kolektivno dramo o rasizmu, primitivizmu, politiki nerazumevanja, izključevanja in populistične manipulacije. Dramatik je montažer in urejevalec dokumentarnega gradiva, iz katerega mu uspe s postopki postprodukcije ustvariti pravi primerek klasične drame, ki temelji na konfliktu prevladujočega reda z njegovo lastno praznino.

NOVINARJI: Kaj ste se dogovorili konkretno, verjetno ste dosegli kakšen konkreten dogovor? 

ŽUPAN: Dogovorjeno je bilo, da dajejo izjave predstavniki vlade … 

NOVINARKA: Ampak vi ne morete … 

ŽUPAN: Ne morem, zato ker so še ostali noter, so še noter ostali … 

VAŠČANKA: Te ne spustimo dokler ne poveš … 

NOVINAR: Ali vam je nekdo ukazal, da ne smete dat izjave? 

ŽUPAN: Ja, dogovorili smo se tako, dogovorili smo se tako, da bo predstavnik vlade dal izjavo, če ne zdaj ta trenutek, pa malo kasneje, ne vem, kdaj.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!