Jaka Smerkolj    

Stopnice

Leto nastanka: 2018
"Spomin veliko bolj kot slika vzbuja vonj. Vonj kuhinje, ki naj bi bil enak vonju doma in enak vonju družine in enak vonju sreče. Hecno. Kdo si je to izmislil? En navaden bedak gotovo."
Število vlog: 7 (3 ž, 4 m)
ljubezen, medčloveški odnosi, nasilje, partnerski odnosi

Dramsko besedilo popisuje življenji mladega Levega in Desne, ki živita v isti staromeščanski hiši. Spremljamo zgodbi obeh, ki se prepletata s partnerjema in staršema samohranilcema. Zgodbi, ki svoja srečanja doživljata na Stopnicah. Stopnice nastopijo kot lik pripovedovalca, s katerim stopamo skozi čas in prostor v sledenju drobcev življenja, ki se iskrijo v Levem in Desni. Na hladnih marmornatih Stopnicah se tako prevetrijo vprašanja nasilja, spolne identitete, mladostniške nosečnosti, vere in odnosov s starši.

GORAZD

Nehaj to govoriti, ne veš kaj govoriš.

 

LEVI

Kaj je, kaj, me boš spet pretepel. Saj drugega tako ali tako ne znaš.

 

GORAZD

Levi nehaj, dobro veš... sam me siliš v to.

 

STOPNICE
Kaj pa to počnejo pri sosedih? Nič, nič. Najbrž samo zares na glas prestavljajo omare. Je slišati kot da bi se nekdo jezil? Saj se, saj se. Se jezijo, ker so jim golobi posrali balkon in je sine pojedel zadnji piškot v škatli. Da bi morali poklicati policijo? Ne, ne, tega vsekakor ne bomo storili, naj to med seboj uredijo. Bo tako najbolje za nas in za vse ostale.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!