Gregor Hrovatin    

Ta kulturni vsakdan ali profesor se goni

"V našem malem svetu obstajajo bogovi: veliki, nedotakljivi, ki imajo vse na svoji strani in imajo vedno prav – in to vedo."
Število vlog: 2 (2 ž)
medčloveški odnosi, gledališče, aktualna družbena slika sveta, spolno nasilje

Starejša gledališka igralka dijakinjo pripravlja na sprejemne izpite na igralski akademiji, pri tem pa ji razkrije temne plati navidez privlačnega igralskega poklica. Svet igralstva obvladujejo moški, ki si na poziciji moči lahko privoščijo marsikaj, tudi to da ponižujejo in zlorabljajo študentke oziroma bodoče igralke. Čeprav se zdi položaj brezizhoden in obenem tudi družbeno sprejemljiv, sta diva in dijakinja na koncu vendarle odločeni, da ne pristaneta na pozicijo žrtve, ampak z zaupanjem v svojo lastno moč aktivno in pomembno prispevata k spremembi. 

DIVA: In potem ti pomaga, in mu moraš biti hvaležna. In ne veš več, kdo si in kaj si …

DIJAKINJA: A še to? Torej so vse velike igralke z nekom seksale, da so postale velike igralke?

DIVA: Ne vse. Nekatere imajo srečo in se izmuznejo. Nekatere se prebijajo s trdim delom in vzcvetijo šele po več letih, ko jih oni neha preganjati. Pomembno je tudi, s kom si v sorodu. Če si hči ali žena pomembnega človeka …

DIJAKINJA: Moškega!

DIVA: … potem imaš mir.

DIJAKINJA: Ali te nateguje en slinavec ali pa več njih … In če se vseeno upiraš tem tipom in vztrajaš, da boš igralka?

DIVA: Igranje je skupinsko delo. Si pač na stranskem tiru: honorarka v brezveznih vlogah in seksističnih komedijah, kjer igraš, da si ključavnica, in statistka v oddajah, kjer poziraš kot ključavnica. Če te hoče tip sleči, te bo slekel. Če ne zdaj, pa čez nekaj let na odru, in bo gledal, kako se po tebi plazi igralski kolega. In to bo tvoja edina vloga v predstavi: da prideš, da te kolega sleče in pretipa, in potem greš. Če je tip tvoj mentor, te že med študijem opravlja pri bodočih kolegih. Na vajah ti otežuje delo, da se vsak dan lomiš in greš objokana domov. Kmalu velja, da si nezanesljiva, težek karakter, nenadarjena in kurba.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Avtor daje besedilno predlogo, ki je objavljena na portalu Za-misli,v prosto uporabo za namene boja proti spolnemu nasilju, obenem pa prosi, da je o uporabi svojega teksta obveščan na elektronski naslov spisi.sp@gmail.com