Sofija Vukelj    

Vsi moji starši, nikogaršnja jaz

Leto nastanka: 2018
Kupila sta me, Val. Zarodek sta naročila v spermalni banki, "a la carte" ... Jaz imam skupaj pet staršev, Val.
Število vlog: 7 (4 ž, 3 m)
družina, materinstvo, morala, odnosi, otroštvo

Drama opisuje možne genetske in pravne kombinacije, če se zakonski par zaradi neplodnosti posluži možnosti, ki jo ponuja spermalna banka, to je posvojitev zarodka, ki si ga zakonca dejansko naročita po lastnih kriterijih ter nato s pogodbo določita tudi surogatno mater, ki otroka donosi in ga po rojstvu izroči socialnim staršem. V dramskem tekstu se poleg kompleksnih genetskih in pravnih vprašanj izpostavlja zlasti nastala zdravstvena in moralna problematika. Zak in Dana svoji hčeri Sorayi zamolčita prav vsa odločilna dejstva glede njenega nastanka in rojstva. Soraya ne ve, da ni genetski otrok svojih staršev. Do ključnih informacij pride po naključju, zaradi česar se drama zasuče v družinsko tragedijo.

Dano razkuri Zakova ignoranca in njegovo nenehno ponavljanje tako je, tako je. Pristopi do njega in mu iz rok želi vzeti kozarec. Zak jo odrine. Dana mu ga izbije iz roke, da se kozarec raztrešči po tleh. Zak se obrne proti Dani in jo udari po obrazu. Dana ga udari nazaj. Zak jo udari še siloviteje. Dana prične kričati.

DANA: Morilec, morilec, ubila te bom, boš videl, ubila te bom.

ZAK: No,daj! Daj me že enkrat. Pokaži, česa si sposobna. 

S tal pograbi razbit kozarec, ga porine Dani v roke, jo pograbi za roko ter si ga skupaj z njeno roko s silo prisloni na svoj vrat. 

ZAK: No, daj. Poreži, reži, prereži… prereži, sem ti rekel!

Dana se upira. Po roki se ji vlije kri. Krvavi ji dlan. Prične histerično jokati. Zak jo odrine. Dana pade na tla. Tuli.

DANA: Morilec, morilec, izgini iz mojega življenja. S kom imam otroka? S kom imam otroka?

ZAK: Ma nimaš ga z mano, a si nora, a si pozabila? Ti sploh nimaš otroka, koza zmešana! Otrok ni tvoj, niti moj, v pogodbi piše čigav je! Slišiš, v pogodbi! Baba zmešana!

Zak jo trese za ramena. Dana sedi na tleh in tuli. Drži se za porezano roko.

DANA: Pusti me, pusti me, ne dotikaj se me, mooooriiiilec!

Zak jo ima dovolj. Silovito jo trešči po obrazu. Dana obleži. Zak si natoči viski, vklopi CD player ter sede na kavč. Po sobi se razlega Haydn.

 

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!