Hiphophondrija

Leto nastanka: 2011
Komedija za pet igralcev je navdahnjena z Molierovim Namišljenim bolnikom.
Število vlog: 5 (2 ž, 3 m)
humor, partnerski odnosi, poroka

Starejši premožen vdovec in poslovnež se v drugo poroči z mlado predstavnico alternativne medicine, ki jo zanima samo njegov denar. Ker je on prepričan, da je najbolj varna kombinacija alternativne in uradne medicine, svojo hčer sili študirat medicino in na svoj dom sprejme mladega zdravnika. V zdravje pa ne verjame samo osebno, ampak tudi poslovno. Svoje propadlo gradbeno podjetje namerava prestrukturirat v zdravilišče dveh medicin.

ANGELCA  Sam mal. Naročil bi se na ultrazvok.

TELEFON  Ultrazvok česa?

ANGELCA  AROGANU  Ultrazvok česa?

AROGAN  Vsega telesa! ANGELCA mu da slušalko. Ultrazvok vsega telesa. - Vsh organov, ja seveda. Nč samoplačnišk, mam dvaindvejst napotnc. Za vsak organ posebej. Kko šele čez pou leta? Poslušte, moje ime je Arogan Stres in zahtevam, da me sprejmete z napotnicami takoj, al pa bom poklicou ministra! Kko kašne napotnce? Zelene. - Ja navadne, kakšne pa! - Je rekla, nej grem k ministru na ultrazvok. In je prekinla. ANGELCA vmes pripelje voziček, vzame par tablet zase, namerava odit. A si ti predstavlaš? Samoplačniški takoj, z napotnco pa čez pou leta. Vsi bi hotl moj dnar. Kko sm ga zaslužu, pa nbenga ne zanima.

ANGIE Veseu bot, da je tko.

AROGAN  Da je tko kuga? A da bi vsi hotl moj dnar?

ANGIE Ne, da nbenga ne zanima, kko si ga zaslužu.

AROGAN  Posluši ti! Vse je blo legaln! Kr ni blo, je pa zastaral. Tko da mi nima nben kej za očitat, najmn pa ti, k si največ od tega mela. - Ampak samoplačnišk takoj, z napotnco pa čez pou leta, to je pa kriminal.

ANGELCA  Točn tko. Popolnoma nepošten do tisth, k ne morjo plačat. Ker so v neenakopravnem položaju s tabo, k lahko.

AROGAN   Čakej, in zakaj bi morou jz, k že itak plačujem za zdravstvo več kt uni, k ne morjo, plačat še za pregled?

ANGELCA  Zato, k lahko. Sej uni, k ne morjo, tud morjo, sam ne morjo. Zato bod veseu, da ti lahko. Bi blo pa prou, da unim ne bi blo treba.

AROGANT  Pa kaj si ti? Komunistka? A bi rada še eno krvavo revolucijo, pa samoupravlanje, pa skupno lastnino, pa nacionalizacijo, pa enopartijski sistem, pa totalitarizem?

ANGELCA  A ni biu eden tlele včas u partiji?

AROGAN  To je blo drgač. Jz sm se u enoumje že rodiu. In nm ni ostal druzga, k da smo se v sistem uklučl in ga spodjedal od znotrej. In smo ga grizl in spodkopaval, da  smo ga končn sesul v prah in s tem ustvarl temelje za novo državo. K bi bla lahko še kko uspešna. Ampak kaj, k eni ne razumejo, da je v demokraciji drgač k v totalitarizmu. Demokracije brez kapitalizma ni, kapitalizma pa ni brez kapitalistov. Sam kko boš dobil domače kapitaliste, če nm vsak, k ma pet minut časa, za vsako malenkost pod prste gleda.

ANGIE  Hočeš rečt, da ste s tem, k ste kradl, delal demokracijo.

AROGAN  Lej, spet se mi je začeu delat ekcem, tko me je przadel, k s to rekla. Nismo kradl, ampak privatiziral. Temu se reče prvotna akumulacija. In tega nismo počel zarad sebe, ampak zato, da bi tud Slovenija končn postala normana država. Ampak enim seveda ni do tega. Sam zdej pa nehej, k dobr veš, da mam slb srce, in če se razburm, mi lahko odpove.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!