Zalka Grabnar    

Ampak Dane

Leto nastanka: 2007
Monodrama o inteligentnem moškem, ki je popolnoma neorientiran v sodobnem svetu; ima velike težave živeti sam s seboj, a še večje s kom drugim.
Število vlog: 1 (1 m)
asocialnost, ljubosumje

Glavni protagonist je Jonatan Hruška. Drama se odvija v njegovem stanovanju. Zapre se v kopalnico, od koder se dere na Daneta in njegovo ženo Ester, ki je ne mara. Med svojim monologom razkriva svoje zavestne in podzavestne usmeritve, razgalja svoje videnje sveta, predvsem pa se izkaže, da goji do Daneta prav poseben, zelo naklonjen odnos. Dane in Ester se selita v London, kar jima Jonatan zameri, saj bi raje videl, da gre Dane tja z njim. Izkaže se, da je na Ester ljubosumen in je ne mara. Sam pa je prepričan, da ga drugi ne razumejo, vendar pa tudi sam sebe ne razume: ne čustveno in ne osebnostno.

A veš, Dane, če greš v Anglijo, in ti kar pojdi, se moraš poučit' o kraljevi družini. V pubu bodo rekli, da je ne marajo. Vprašaj jih! Vprašaj jih, kaj si moraš ogledat' pa ti bodo rekli: »Have you thought about Legoland? It is outside of London in Windsor but you can get the train direct from Paddington. And you can have a closer look to Windsor castle too. It is a very good day out! Isn’t that a wonderful idea! « Primejo pivo... In: »The most important of the Queen's clothes - her Coronation Robes - are on public display in the Tower of London.« Vsi so ponosni na kraljico in na njene prince. A si boš zapomnil, Dane? Pa saj si ne boš zapomnil, Dane.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!