Boris, Milena, Radko

Leto nastanka: 2013
Ljubezenski trikotnik med upokojeno igralko, njenim možem novinarjem in njenim ljubimcem, upokojenim kapitanom dolge plovbe, razburka strasti tako med udeleženci kot med opazovalci.
Število vlog: 5 (3 ž, 2 m)
drama, komedija, tragikomedija
bolezen, ljubezenski trikotnik, osamljenost, partnerski odnosi, starost

IZ UTEMELJITVE NOMINACIJE ZA NAGRADO SLAVKA GRUMA: Avtor se v tej humorno izpisani igri, uokvirjeni z ljubezenskim trikotnikom med Borisom, Mileno in Radkom, duhovito, lucidno poigrava z ljubosumjem, nemočjo, osamljenostjo, strahom, izgubo, boleznijo, staranjem, seksom, svobodno ljubeznijo in še s čim, kar se nas zares dotakne. Téma iz družinskega oz. zakonskega razmerja je predstavljena bolj z zabavne, vedre plati, a zato nič manj resno, boleče in precizno. Dramske osebe so izpisane človeško polnokrvno. Igro bi lahko označili bodisi za realistično, naturalistično, veristično, za tragikomedijo ali komedijo, a to niti ni pomembno. Pomembneje je, da je vpeta v občutje današnjega sveta in človeka. Dialogi so tekoči, inteligentni, izbrušeni in stkani tako, da pred nami zaživi vsakdan, pa tudi jasna preteklost. »Iz mikroperspektive se zdi to, kar se nam trem dogaja, velepomembno in usodno. Mi trije se prebijamo skozi življenjsko dramo. Ampak ta drama je, če jo primerjamo z velikimi zgodbami sveta, le neznaten mikrosposki drobec sredi dogodkov v zgodovini …« so Radkove besede v tej večplastni igri, ki nas začara na »woodyallenovski« način.

MILENA: Bolj zdrav je od tebe, nič ne kaže, da bo guznil.

RADKO: Ne bi rekel, če bi se zaljubila v mladeniča. V mladega, lepega, zdravega veselega fanta. Fanta, ki ne rabi viagre! To bi še razumel.

MILENA: Tega šele ti ne bi pogoltnil.

RADKO: Meni si dala svoja najboljša leta. In nikoli ti jih ne bom dal nazaj. Nikoli!

MILENA: Leta niso srajca, ki jo opereš in še enkrat oblečeš! Kar je bilo, je bilo in nikoli več ne bo!

RADKO: On ne bo več dolgo trave tlačil! Guznil bo! A se splača za pet, šest let rušiti mostove? A se splača do tal zbombardirati hišo, v kateri si srečno živela?

MILENA: Hočem popolno ljubezen srca in telesa, ki bo neprekinjeno trajala dve leti, potem pa naj vame trešči grom!

RADKO: Ne razumem, kako si se mogla zaljubiti! V tvojih letih je to protinaravno. Odrasel človek se ne zaljublja!

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!