Igrajte tumor v glavi in onesnaženje zraka Igra v treh dejanjih. In memoriam pobijavca ščurkov.

Leto nastanka: 1971
Z dramo Igrajte tumor v glavi in onesnaženje zraka se je njen avtor Dušan Jovanović odzval na tedanje dogajanje v Drami in obračunal s sodobno gledališko prakso.
Število vlog: 18–29 (5–9 ž, 13–20 m)
socialna in kulturna kritika družbe, generacijski trk, umetnost, ustvarjalnost, gledališče

Po predstavi Rihard II izbruhne v gledališču Slavija pretep, ki se konča z uporom mladih, "avantgardnih" igralcev, ki zasedejo gledališče ter na cesto preženejo preostali, "konservativni" del ansambla. Gre za škandal, ki odmeva tudi v mednarodni javnosti.

Uporniki pod vodstvom režiserja Dularja, dramaturga Palčiča in zdravnika Černigoja se zabarikadirajo v stavbo, zdravnik Černigoj pa prične s hipnozo pripravljati igralce na vaje. Situacijo v Slaviji prideta preverit novinar Križnik in inšpektor Levstik.

GLAVNI (vstopi): Rekel sem in ponavljam: Brez dramatiziranja. Ta hip zadeva prerašča gledališke okvire in se razrašča v kulturni škandal neslutenih dimenzij z jasnimi političnimi implikacijami. To je kamen pod noge samoupravnemu demokratičnemu dogovarjanju, temeljnemu principu te družbe. Zahodne agencije so popadle masten grižljaj in kar nenadoma se ta gospoda histerično zanima za slovensko kulturo in slovensko gledališče. Jaz jih ne bom sprejel. Jaz ne. Kdo bo odgovoren? Kdo? Med topoumno čredo senzacij lačnih bedakov je vsaj polovica hujskačev, vohunov in CIA plačancev. Naša dolžnost je, da spremljamo dogajanje skozi politično prizmo in ne nasedamo plehkim instinktom aktualističnega dramatiziranja. Gledališka afera je afera na stranskem tiru. To je bedast, slaboumen škandal peščice maniakov in ekstremistov sumljive, nam tuje idejno estetske orientacije, in nič več in nič manj! Dokler odgovorni in ustrezni družbenopolitično organi ne zavzamejo svojega stališča, je naša naloga, da brez slehernega pretiravanja uočimo objektivne politične razsežnosti tega kulturniškega incidenta. Je to jasno? Upam, da sem bil dovolj precizen. (Kihne in odide.)

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!