Nika Švab    

Delo in deklica I–V: Drame tlačank

Leto nastanka: 2020
"Naša največja zmaga bo, da ne pademo iz srednjega razreda na socialno dno. Kaj je tu zanimivega? Nič."
Število vlog: 9 (6 ž, 3 m)
drama, gledališki dokumentarec
medbesedilne reference, ženski vidik, prekarno delo

V dramskem tekstu, ki se z naslovom jasno navezuje na besedilo Smrt in deklica I–V: Drame princes Elfriede Jelinek, spoznamo izseke iz življenj petih mladih žensk, ki opravljajo različne poklice, vendar so vse v prekarnem delovnem razmerju in delo (vsaj delno) opravljajo od doma. Viktorija večinoma dela v nevladnem sektorju, seveda vsakič za določen čas. Lena ima kot producentka status samozaposlene v kulturi in dela za različne festivale. Maša je arhitektka, ki je službo našla v tujini. Patricija se ukvarja z digitalnim marketingom in je edina med njimi, ki ima družino. Frida je pisateljica oziroma dramatičarka, ki bi raje pisala kratko prozo in morda tudi roman. Njihova življenja zaznamujejo finančna negotovost, nenehen stres, pomanjkanje prostega časa in posledično odtujenost, osamljenost in tudi duševne težave. V zaključnem prizoru sodelujejo na pogovornem večeru ob svetovnem dnevu knjige, na katerem razpravljajo o "ženski (v) literaturi". Pozneje se jim pridruži tudi avtorica dramskega teksta, v katerem nastopajo, in skupaj v besedilo vnesejo številne popravke. Dramski tekst odpira različne pereče družbene teme, obenem pa je tudi premislek o sodobni dramski pisavi.

FRIDA: Okej, mam različne profile ljudi, različnih starosti, identitet in družbenih pozicij. Mam geja, mati samohranilko, starejšo gospo, mlajšo samozaposleno in enega migranta. Čakaj, to si bom kar zapisala z veliki črkami… PAZI NA STEREOTIPE!!! Njihovi problemi morajo bit jasni, ampak ne smejo bit na prvo žogo, torej gejeva zgodba ne bo o tem, da je on gej. Subtilno moram infiltrirat njihovo diskriminacijo v vsakdanjih situacijah. Recimo, da bodo vsi migranta nagovarjali v angleščini, čeprav se je preselil v Slovenijo pred 10 leti in kr dobro obvlada slovenščino. Ampak če bodo samo vsakdanje situacije, a bo to sploh gledljivo? Kaj naj potem napišem v zgodbo te samozaposlene, ki dela od doma za računalnikom? Če bo to kdaj predstava, bomo gledali tam eno igralko, ki bo cel prizor samo tipkala? Al pa niti ne tipkala, samo buljila v ekran pa malo scrollala po telefonu? Ja kdo pa bo to gledal? No, pa ne samo gledal, kdo bi to sploh dal na repertoar!? Šit, a bodo ljudje mislili, da ne razumem osnov dramskega pisanja? Sranje. Mogoče si lahko zmislim nek naslov, ki se bo jasno referiral na kanon. Mogoče Jožef K.? Ali pa Deset let samote? 2023? Ne, to so vse romani. Pet oseb išče dramatičarko? Angeli v Sloveniji? Drama za tri evre? Ampak to so vse reference na moške  avtorje...Bom to na koncu, grem pisat.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Besedilo je dopolnjena verzija istoimenske drame. Dopolnitve so nastale leta 2023, kot del dvoletnega projekta Avtorski opus.