Nika Švab    

Nevarno razmerje dramatike in gledališča

Leto nastanka: 2022
Participatorna bralna uprizoritev.
Število vlog: 12
gledališki dokumentarec
medbesedilne reference, umetnost, ustvarjalnost, rušenje dramskih konvencij, gledališče, ženski vidik, prekarno delo, branje

Jedro dramskega teksta je besedilo Delo in deklica I-V: Drame tlačank, za katero je bila avtorica leta 2021 nominirana za Grumovo nagrado. Dramski tekst je nastal na javnem branju omenjenega besedila, na katerem so sodelujoči oziroma ustvarjalci bodoče predstave besedilo komentirali in na ta način generirali novo (dramsko) besedilo. Osrednji temi teksta sta tako poleg tem, ki izhajajo iz izvirnega dramskega besedila in so povezane predvsem s prekarnimi delovnimi razmerji in položajem zaposlene ženske v sodobni družbi, razmislek o uprizarjanju (sodobnih) dramskih tekstov in vprašanje kolektivnega soustvarjanja uprizoritev. Na slednje pravzaprav napeljuje že sam naslov besedila, ki se navezuje na delo Nevarna razmerja dramatike in gledališča XX. in XXI. stoletja Tomaža Toporišiča.

REŽISERKA 1: To sem tud razmišljala, kolk se ti ukvarjaš s tem, kako bo to uprizorjeno. To mi je kr malo fascinantno, sploh, če govorimo o tekstih, ki se pišejo zdaj, ki se zavedajo, da so uprizoritve lahko popolnoma drugačne od samih tekstov. In ja, bi pričakovala, da je nekdo, ki piše, manj obremenjen s tem. Da lažje preloži to, nočem rečt odgovornost, ampak delo. Jaz sem to napisal, vi pa delite kar čte.

AVTORICA: Saj ta moj tekst je na nek način to, kar hoče Frida s svojim tekstom. Ker sem istočasno hotela napisat samostoječo zaokroženo delo na področju literature in istočasno ponudit ful uprizoritvenih možnosti, da to komunicira z gledališkimi ustvarjalci. Ker mam tud ambivalentn občutek do pisanja dramatike. Ne zdi se mi nujno, da je to na odru. Če pa že bo, potem pa bi rada, da ponuja raznorazne al pa vsaj več kot eno uprizoritvene možnosti. Da v glavnem ponuja nek dialog. V nobenem primeru pa drame ne pišem za sebe.

REŽISERKA 1: Ja, valda. Ampak ker so tud klasične misli vmes, recimo kako nekdo prižge svečo. Ful mi je zanimiva ta obremenjenost.

AVTORICA: Seveda. To je pomoje povezano tud s tem, kak se jaz počutim, pardon, kako se počutim in tud malo mehurček, v katerem živim. Ker se skoz pogovarjamo o sodobnejših formatih, sodobnejših pristopih,… potem pa gledaš predstave, ki grejo na festivale, ki so nagrajene, tekste, ki so nagrajeni… in s praviloma klasični. Vsaj po moje občutku. Vem, da nimamo vsi ustvarjalci na področju uprizoritvenih umetnosti enakega pogleda na to, se pa začnem potem spraševat, čemu vsi ti simpoziji pa raziskave o sodobni dramski pisavi, če nam je ful fino, ko je napisano nekaj, kar je napisano po muštru Cankarja.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Nastanek besedila je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo in je plod kolektivnega dela sodelavcev in gledalcev prve sezone dvoletnega projekta Delo in deklica I-V: Drame tlačank, niz participativnih bralnih uprizoritev. Posnete pogovore je prepisala in uredila Nika Švab.