Miha Mazzini    

Tihi gost

Leto nastanka: 2019
Kaj vse ljudje storimo samo zato, da ne bi bili sami. Smo tako zelo sami zaradi grehov svojih očetov in dedov in mar res ni mogoče storiti ničesar, da ne bi prišlo to strašno in nalezljivo breme nad naše otroke? Nam ne preostane drugega, kot da breme v rodovni nahrbtnik doložimo še sami?
Število vlog: 14 (9 ž, 5 m)

Tinine prijateljice in njihovi partnerji

travma, nasilje, osamljenost, manipulacija, ksenofobija

Glavna junakinja Tina je mentorica v nacionalnem programu za žrtve zlorab. Na praznovanju njenega rojstnega dne, ki ga z zategnjeno skrbjo organizirata mama in oče, se prikaže nepovabljen gost in spodmakne Tini tla pod nogami. Nenadoma se zamaje vse, na čemer je delala in v kar je vlagala, odkar je spoznala, da bo njeno življenje lažje, če bo tudi ona imela svojo travmo, se z njo poistovetila in na njej gradila svojo osebnost, svoje odnose s starši, prijatelji, sodelavci ... Toda kaj se zgodi, če se travma vrne domov? – Se res ni mogoče odkupiti za grehe svojih prednikov?

»Očetje so jedli kislo grozdje, zobje otrok pa so skominasti.« (Jer 31,29 - Biblija)

SONJA: /.../ Kaj je moje, če mi vedno ukazuješ? Poglej, kako se mi tresejo roke! Baldrijan je nehal pomagati že pred tvojo diplomo. A veš, da sem stalno na preži? Kaj bo moja Tinka hotela, kaj bo rekla? Me bo končno pohvalila? Bom deležna lepe besede? Ali pa bo eden od tistih dni, ko ležim v postelji in ne morem spati in me je groza naslednjega dne, ko samo premišljujem o vsem, kar si mi naročila in vsem, kar mora biti storjeno. /.../ Vse le zato, da bi se ti odkupila za travmo, ki ti jo je povzročil ta hudič! 

/.../

Pobegnil ti je! Pobegnil je pred tabo!

TINA: /.../ Kako bi zavrnila svet, ki je postal prijazen do mene? Vsi so hodili po prstih, vsi so trikrat premislili, preden so kaj rekli, profesorji niso veliko zahtevali, še v trgovinah so me jemali preko vrste. 

Odprl se mi je svet, ki mi uresničuje želje.

Dekle s travmo.

Travme so zdaj naše gonilo, veš. Vsak ima svojo in zato mi je bil prej svet tako težak, ker je nisem imela.

Zdaj jo imam in vsi pazijo name.

V resnici nočejo biti z mano, bojijo se, da je moja travma nalezljiva.

Še vedno sem sama, a bolje je biti sam v svetu, ki ti streže, v njegovem središču, kot osamljen na obrobju.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!