Kaj sanjajo svinje Ko kuhar doživi živčni zlom in se odreče svoji materi

Igra Kaj sanjajo svinje s podnaslovom »Ko kuhar doživi živčni zlom in se odreče svoji materi« je izrazito aktualna, angažirana kritika današnje kapitalistične družbe.
aktualna družbena slika sveta, socialna in kulturna kritika družbe

IZ UTEMELJITVE NOMINACIJE ZA NAGRADO SLAVKA GRUMA: Ljudje smo postali že politično apatični in kar veje tudi iz igre Kaj sanjajo svinje, žal premnogokrat sprijaznjeni z lastno vlogo v tem absurdnem »kapitalistično-liberalnem igrokazu«. Toni, Oli Prišt, Betka, Tamnala, Kostja, Petra Šterle in drugi mladi protagonisti v igri nočejo takšnega sveta. Verjamejo v spremembe in drugačen, boljši svet. V igri začutimo ljudi, ki so zasedli borzo, čustva delavcev na grških ulicah, jezo in nemoč mladih na newyorškem Wall Streetu. V nas buta boj proti pohlepu in kapitalistični nečimrnosti, jeza in nemoč.

Sodobna igra Kaj sanjajo svinje je spletena iz desetih prizorov v katerih je ostro izrisana nemoč, hotenje, brezperspektivnost, človeški pohlep, odtujenost… V hitrem navzkrižnem boju replik in prizorov se nam prikazujejo slike žrtev in manipulatorjev, staršev in učiteljev, odraslih in izgubljene mladine, lažne bolnice, starčka, brezposelnih in zapuščenih. A igra ni zgolj pesimistična podoba današnjega sveta. V njej se zrcalita tudi optimizem in upanje, da se da spremeniti svet brez boja za oblast.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!