Delamo na sebi Dvodejanka s tekom in vadbo

Leto nastanka: 2015
Delo na sebi kot pridobitniška dejavnost?
Število vlog: 6 (2 ž, 4 m)

+ zbor rekreativcev različnih generacij; zbor tvorijo vodja (ženska srednjih let), dekle, mladenič, gospa in gospod

aktualna družbena slika sveta, finančna kriza, osebni razvoj, socialna in kulturna kritika družbe

Župan Sever se je znašel v zagati – grozi mu poraz na volitvah in več kazenskih ovadb, razpada mu zakon, svojih otrok pa sploh ne pozna. Nima programa, nima uspešnih projektov. Kot dober poznavalec človeške narave ve, da je vse v videzu, in prepričan je, da je to tudi njegova rešitev.

IZ UTEMELJITVE NOMINACIJE ZA NAGRADO SLAVKA GRUMA: Delamo na sebi je komedija, ki že z naslovom prikliče današnji trend samoizgradnje posameznika, čeprav naslov posmehljivo opozori, da je delo na sebi predvsem delo zase in bogatenje z mahinacijami. Komedija se zafrkljivo loti dveh v teh krajih množičnih dejavnosti, znojnega gibanja in kulture telesa, zato se dogaja na prostem, med tekanjem in iskanjem notranjega ravnovesja rekreativcev. Tam sklepajo posle, ki tako postanejo bolj gozdni kot podmizni, kriminalni, čeprav jih vpleteni sklepajo v potu svojega obraza. Značaji so obarvani z ne-mestnostjo, ki pa ni kmečka, saj za kaj takega umanjkata zdrava kmečka pamet in poštenje. Pleni se neusmiljeno, početje se zvijačno prikriva. Tržišče je prostor, v katerem preživijo najbolj sposobni, najbolj sposobni brezčutnega in empatije osvobojenega kalkuliranja in sklepanja zavezništev s centri moči. Zadeve srca pri tem niso izključene. Intence govorcev, niti ne prikrite, izdajajo replike, ki ponudijo vpogled v nepošteno in kramarsko naravo tistih z etiko in bontonom iz nakupovalnih centrov, vse je bolj hokej kot tenis, bolj ravs kot šah, vsaj glede športnega vtisa.

ELEONORA spogledljivo: Zdite se mi znani. Mislim, da sem nekje videla vašo sliko.

LUKA: Možno. Pogosto me intervjuvajo. Tudi po televiziji. Pred kratkim sem nastopil v jutranjem programu.

ELEONORA: A tako! Vas sprašujejo o vadbi, zdravem življenju in prehrani?

LUKA: In še o marsičem. O zdravih medčloveških odnosih, o zvestobi, o ...

ELEONORA prekine ga: O zvestobi?

LUKA: Hja! Dober človek mora biti zvest ...

ELEONORA: Strinjam se. Rada slišim kaj o temeljnih vrednotah, zlasti iz ust mladega človeka.

LUKA resno: Menim, da je najpomembneje, da je posameznik zvest sebi. To je ogrodje zdrave osebnosti. Osnova, na kateri počivajo vse druge oblike zvestobe. Toda zvestoba je predvsem vprašanje samodiscipline. Z vadbo se učimo obvladati mišice, sklepe in ude, potem pa postopoma še ključne organe. Možgane, želodec, jetra, vranico, pljuča ...

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!