Tjaša Mislej    

Grške počitnice

Leto nastanka: 2016
Zahodnjakinja višjega srednjega sloja se sama odpravi na zaslužene grške počitnice. – Radijska igra na temo migracij.
Število vlog: 4–7 (2–3 ž, 2–4 m)
nestrpnost, aktualna družbena slika sveta, tujci, prišleki, priseljenci, migracije

Ana je v Grčiji na dopustu. Vse, kar potrebuje je mir in še en kozarec vina, da bo lažje prebolela svojega bivšega. Ana je jezna, ker na dopustu srečuje samo stare penzioniste, ki smrdijo po starem švicu in poceni kolonjski. Ana si želi le mirnega dopusta in lepih mornarjev.

Saida je v čolnu. Nekje sredi oceana, na poti proti Grčiji. Saida ni na dopustu. Saida beži pred vojno. Slabo ji je. Saida si želi le mirnega življenja in varnega pristanka na evropskih tleh.

Politiki razpravljajo o krizi, razpravljajo o rešitvah, razpravljajo o pomoči. Politiki svarijo pred verskimi separatisti in islamskimi nacionalisti, ki si pod pretvezo begunstva utirajo pot proti varni in sofisticirani Evropi. Ljudje lačno požirajo novice o vojni, razdejanju, trpljenju in smrti, tam nekje, neotipljivo daleč.

Med tem pa čoln počasi pluta in se igra morsko ruleto življenja in smrti. Ti preživiš, ti se utopiš, ti preživiš, ti se utopiš. 

ANA: (notranji monolog) Ne mi s sladico pred nosom mahat, mater ti … Če jo samo gledam, grejo kile gor. (naredi požirek) Le kaj zdaj počne on? Najbrž še vedno v pisarni al pa se je že spravil v fitnes ... Ne, že vem, v pisarni goni sobno kolo! Haha, kreten. Ni mi žal, da sem šla. Ne pogrešam ga. Bi morala še na dopustu poslušat njegovo bahanje. Kako gre firmi super pa nov motor pa nova ura – kaj me briga, bedak! Tud jaz kar naprej delam, pa kaj? Končat moram. Sem že stokrat rekla. Ko se vrnem, ga pokličem in mu rečem »jebi se«. Še za dopust si ne vzame časa, idiot … (naredi požirek in opazi, da jo nekdo gleda) Glej ga, tega. Kaj pa ti tam buljiš? Kaj je? A se mi vidi, da sem jokala? Jasno. Nihče ne večerja sam. Razen mene. Pa še zanikrna restavracija – ob cesti, brez pogleda na morje! Reka ljudi gor in dol. Gor in dol. Gooor in dol. Vsak mi lahko gleda v krožnik, juhu. Prav žal mi je, da sem šla.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Besedilo je odkupil zavod RTV Slovenija za produkcijo v letu 2017/2018.