Tjaša Mislej    

Panj

Leto nastanka: 2013
Črna utopija, ki se začne kot komičen vpogled v delovanje nekega povprečno (ne)učinkovitega zavoda in se stopnjuje v srhljivo podobo reševanja enega danes najakutnejših družbenih problemov – problema brezposelnosti mladih.
Število vlog: 9 (4 ž, 5 m)

+ varnostniki, novinci, varovanci

brezposelnost, kolesje birokratizma, socialna in kulturna kritika družbe

Dogajanje se odvija v zaprti ustanovi oziroma terapevtski ordinaciji v Panju, kjer so nastanjene trajno brezposelne osebe in tako živijo izolirane od zunanjega sveta. Preobrat se zgodi, ko Panj obišče državni sekretar z ministrstva zaa razvoj, ki pove, da bodo zaradi vse bolj radikalnih varčevalnih ukrepov varovancev Panju prisiljeni evtanazirati. Avtorica se v besedilu ukvarja z brezposelnostjo in prekarizacijo mladih. Varovanec Maks, umetnik pri tridesetih, ki naj bi za pomembni obisk pripravil kulturni program, odpira vprašanje o vlogi umetnikov in umetnosti v sodobnem svetu.

IZ UTEMELJITVE ZA NAGRADO ZA MLADEGA DRAMATIKA: Panj je ena v nizu sorodnih koncentracijskih ustanov v fazi preoblikovanja; če so do sedaj varovance samo družbeno izolirali in izpostavljali vsakokratnim varčevalnim ukrepom, je zdaj napočil čas za novo stopnjo racionalizacije, za njihovo množično odpuščanje. V smrt. Čeprav kot po prepoznavnem vzorcu antiutopije in postavljena v bližnjo prihodnost, je igra spisana komedijsko in humorno. Neprofesionalnost zaposlenih, obisk sekretarja z navodili iz Evrope in kulturni program varovancev nudijo obilo priložnosti za smeh in posmeh, razlika med znotraj in zunaj je tudi v tej ustanovi skoraj minimalna. Aktualna igra o tendencah sedanjosti, za katero upamo, da bo zabavna in ne morda preroška tudi v bližnji prihodnosti.

LADO: Hecam se no, Špelca! Danes sem dobre volje. A veste zakaj? Dobili bomo eminenten obisk. K nam bo prišel … (oponaša fanfare) sam državni sekretar z ministrstva za trajnostni razvoj! 

SUZANA: Kako – sekretar?! Kaj takega … 

BILJANA: Sekretar! 

KATJA: Sekretar! 

LADO: Tako je – sekretar. On je direkt pod ministrom, če slučajno kdo ne ve. 

JANEZ: Veličanstvo, sekrétar. 

LADO: Sekretar pride k nam! Od vseh Panjev se je odločil ravno za našega. No, kdaj smo nazadnje dobili povišanje drţavnih sredstev? 

KATJA: Čakajte, da pomislim – še nikoli!

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!