Tjaša Mislej    

Panj

Leto nastanka: 2013
Črna utopija, ki se začne kot komičen vpogled v delovanje nekega povprečno (ne)učinkovitega zavoda in se stopnjuje v srhljivo podobo reševanja enega danes najakutnejših družbenih problemov – problema brezposelnosti mladih.
Število vlog: 9 (4 ž, 5 m)

+ varnostniki, novinci, varovanci

socialna in kulturna kritika družbe, kolesje birokratizma, brezposelnost

Dogajanje se odvija v zaprti ustanovi oziroma terapevtski ordinaciji v Panju, kjer so nastanjene trajno brezposelne osebe in tako živijo izolirane od zunanjega sveta. Preobrat se zgodi, ko Panj obišče državni sekretar z ministrstva zaa razvoj, ki pove, da bodo zaradi vse bolj radikalnih varčevalnih ukrepov varovancev Panju prisiljeni evtanazirati. Avtorica se v besedilu ukvarja z brezposelnostjo in prekarizacijo mladih. Varovanec Maks, umetnik pri tridesetih, ki naj bi za pomembni obisk pripravil kulturni program, odpira vprašanje o vlogi umetnikov in umetnosti v sodobnem svetu.

LADO: Hecam se no, Špelca! Danes sem dobre volje. A veste zakaj? Dobili bomo eminenten obisk. K nam bo prišel … (oponaša fanfare) sam državni sekretar z ministrstva za trajnostni razvoj! 

SUZANA: Kako – sekretar?! Kaj takega … 

BILJANA: Sekretar! 

KATJA: Sekretar! 

LADO: Tako je – sekretar. On je direkt pod ministrom, če slučajno kdo ne ve. 

JANEZ: Veličanstvo, sekrétar. 

LADO: Sekretar pride k nam! Od vseh Panjev se je odločil ravno za našega. No, kdaj smo nazadnje dobili povišanje drţavnih sredstev? 

KATJA: Čakajte, da pomislim – še nikoli!

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!