Kaj sanjajo svinje Ko kuhar doživi živčni zlom in se odreče svoji materi

Igra Kaj sanjajo svinje s podnaslovom »Ko kuhar doživi živčni zlom in se odreče svoji materi« je izrazito aktualna, angažirana kritika današnje kapitalistične družbe.
socialna in kulturna kritika družbe, aktualna družbena slika sveta

Igro sestavlja deset prizorov, v katerih nastopa množica povečini mladih oseb, ki ne želijo več sodelovati v kolesju sodobnega sveta. Svoje nestrinjanje in tudi jez izražajo na različne načine - s protesti, lažmi, nasiljem, pa tudi apatičnostjo. Vse, kar si želijo pa je drugačno, boljše življenje zase in za druge. V igri začutimo ljudi, ki so zasedli borzo, čustva delavcev na grških ulicah, jezo in nemoč mladih na newyorškem Wall Streetu. V nas buta boj proti pohlepu in kapitalistični nečimrnosti, jeza in nemoč.

SIMONA KRALJ: Ne vem, sori … Si želiš kaj?

PETRA ŠTRLE: Seveda si želim …

SIMONA KRALJ: Kaj?

PETRA ŠTRLE: No … Normalno … Da bi bla zdrava, ne.

SIMONA KRALJ: Mislila sem, a kej potrebuješ?

PETRA ŠTRLE: Ne, nč, prav nč … če pa hočeš nekaj naredit … dobrga …

SIMONA KRALJ: Kaj?

PETRA ŠTRLE: Maš deset evrov?

SIMONA KRALJ: Ne … mam pet … mam pet, ja ... (Ji da denar.)

PETRA ŠTRLE: Ne, ni zame, kje pa … Veš, obstaja ena organizacija Achieve the Dream Foundation iz Antwerpna. Zbirajo sredstva za otroke z levkemijo. Imajo spletno stran. Loh pogledaš. Otroci s celega sveta pišejo. Imamo svoj blog … Ful sem zvedla o levkemiji prek te strani. Več zveš z interneta kot pri zdravniku. Pravijo, da zdravilo obstaja, samo ga morajo testirat … To pa traja … Denar, ki ga zbira Achieve the Dream Foundation, je namenjen izključno raziskavam … Loh vplačaš … mislm… tistih pet evrov …

SIMONA KRALJ: To se verjeten vplača s kartico?

PETRA ŠTRLE: Ja, s kartico.

SIMONA KRALJ: Master verjetn.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!