Tarok

Leto nastanka: 2020
"Tarok je lep. Izberem kralja … pač nekoga … in on igra z mano … tako, da ne vem … slutim, da igra z mano, ampak nisem prepričana … opazujem vsako potezo … kdo je s kom? Kdo sodeluje? Kdo komu pomaga? …"
Število vlog: 4 (2 ž, 2 m)
ljubezen, prijateljstvo

Skupina mladih odraslih se redno srečuje in igra tarok. Eden izmed njih sporoči skupini, da se bo preselil v Maribor. To vzbudi močna čustva drugih in povzroči nepričakovane reakcije. Strah jih je pred izgubo sveta, ki ga poznajo in se v njem počutijo varne. Igrajo se in se bojijo kakršnih koli sprememb. V drugem delu predstave jih vidimo, ko so stari in še vedno poskušajo graditi enake odnose v enakih situacijah, kot so jih imeli v mladosti. Nič jih ne spremeni. Simona Semenič je o drami zapisala: "Poigravanje z besedo oziroma jezikom v Taroku lahko stopi ob bok dramskim likom ali zgodbam teh dram. Tomažev jezik je vseskozi gibek, živ in, kar je za gledališka besedila posebej dragoceno, govorljiv. V pisanju pa avtorja ne zanima samo ta plat jezika oziroma besede, ampak poskuša z njim operirati tudi na vsebinski ravni, s čimer ga prestavlja na polje dejavnega akterja. Z besedo ne izrisuje samo prenosov podatkov med liki, ampak jo uporablja kot izhodišče za dejanje."

NIKA
Je res, da greš v Maribor?

JAN
So mi rekli, če grem. Nisem se še odločil. Plača je enaka, življenjski stroški so pa nižji. Stanovanje lahko najamem v Mariboru že za dvesto na mesec.

NIKA
Ob sobotah in nedeljah boš pa doma, ne?

JAN
Doma?

NIKA
Tukaj …

JAN
Če bom v Mariboru, bom v Mariboru. Zakaj bi hodil sem …

NIKA
Ne vem … zaradi …

JAN
Tebe?

NIKA
Ja … pogrešala te bom …

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!