Mare Bulc    

Vse o Ivanu

Leto nastanka: 2014
Tekst je nastal na podlagi avtorjevega konceptualnega vprašanja: O čem bi se dandanašnji pogovarjale, razpravljale, kje bi to počele in kako bi gledale na svet in na svoja (literarna) življenja in na pisatelja, ki jih je ustvaril, ženske dramske osebe iz Cankarjevih del?
Število vlog: 5 (4 ž, 1 m)
ženski vidik, Ivan Cankar

Odgovor na postavljeno vprašanje je poiskal skupaj s svetovljansko popotnico Jacinto iz Pohujšanja, Lojzko iz Hlapcev in Heleno Gruden iz Narodovega blagra, ki kot gostje v programu kanala Ivan TV, kjer se jim pridruži še Cankarjeva mama, obračuna(va)jo med seboj in s pisateljem.

JACINTA: Velike probleme imamo tudi ženske dramske osebe, ki smo umetnice. Ljudje – in država – z lahkoto pozabijo na nas. Morda se nas spomnijo le ob kakšni državni proslavi ali podelitvi Prešernovih nagrad. Moram pa poudariti, da za nas, ki smo od Cankarja, situacija ni tako pereča, kot je za ženske dramske osebe drugih dramatikov in – še posebej – dramatičark. Kakorkoli, ženska dramska oseba je pogosto tako globoko pozabljena, da te ženske več ne prikliče v spomin niti, če je drama izbrana za maturitetno čtivo.

LOJZKA (zadržano): Ali pa še tako vidna pojavitev na kvizu.

MAMA: A so bili Hlapci na kvizu? A so koga spraševali o Hlapcih, pa kdo jih je napisal in podobno?

LOJZKA: Ne, ne o Hlapcih.

MAMA: O vas – ne morem verjet – draga Lojzka? O vas so spraševali?

LOJZKA: Ne, ne o meni. Mene, mene so spraševali.

MAMA: Vi ste bili tekmovalka?

GRUDNOVKA: Na žalost!

LOJZKA: Da. No, še vedno sem. Kviz se nadaljuje, dokler pravilno odgovarjaš.

MAMA: No, izredno zanimivo. Čestitam Lojzka. Pa ste zaradi kviza opazili porast zanimanja za vaš dramski lik?

LOJZKA: Močno je naraslo zanimanje.

MAMA: Zdaj govoriva verjetno samo o vas – Lojzki? Vas so malo pozabili, a ne? Hlapcev zagotovo niso. Ker Hlapci, kot celota, se mi zdi, so kar, kot rečejo danes – »in«! A veste, da sem zadnjič videla mulce, da jih berejo kar na parkirišču pred parlamentom.

GRUDNOVKA: Smo opazile ja.

MAMA: Kaj?

GRUDNOVKA: Nekatere smo protestirale, ker Za narodov blagor pa ne vzamejo v roke … Ne to pa ne! Da bi o gospe Gruden kaj dobrega prebrali, to pa ne.

LOJZKA: Saj ne morejo, ker v Narodovem blagru nič dobrega o tebi ne piše, draga Grudnovka.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!