Iza Strehar     Ana Duša     Ira Ratej     Luka Jamnik    

Boljši svet

Leto nastanka: 2021
Ljudje so številke, nihče nikogar več ne vpraša za ime.
Število vlog: 10 (6 ž, 4 m)

+ muze – trije glasbeniki

mladi, odrasli

boj za obstanek, ekološka katastrofa, boljši svet

V Boljšem svetu so se  ustvarjalci navdihovali pri libretu Dear World, ki so ga Jerry Herman, Jerome Lawrence in Robert E. Lee leta 1969 ustvarili po predlogi poetične satire Norica iz Chaillota (La Folle de Chaillot, 1943) francoskega dramatika Jeana Giraudouxa.

Boljši svet se dogaja v prihodnosti, v novi dobi eona. Vsi ljudje živijo v Omnibiji, svet pa obvladuje ena sama korporacija s Predsednikom na čelu. Zapovedan je užitek, hrana je umetno proizvedena v laboratoriju, celo ljudje nastajajo v laboratorijih. Vsak posameznik je pod popolnim nadzorom oblasti. Ni več religije, kulture, umetnosti, države kot institucije. Ni več družine. Samo še sedanji trenutek in sledenje potrebi po telesnem ugodju. V Omnibiji ni intimne ljubezni, spolnost je zgolj trenutni užitek. Vsi ljudje so telesno popolni in ves čas samo uživajo. Družbena ideologija je nekakšen primitivni hedonistični totalitarizem.

Nekaterim ljudem je kljub vsemu uspelo pobegniti iz Omnibije. V votlini pod zemljo je poslednji vir čiste vode, ki ga korporacija še ni našla. V podzemlju se ob vodi zbirajo in skrivajo odpadniki, ki nočejo živeti v Omnibiji. Ljudje, ki so se uprli. Vodja odpadnikov je Grofica, ki še verjame v ekološki način življenja. V podzemlju še vedno gojijo glasbo in umetnost. Ženske tudi v podzemlju ne smejo rojevati otrok, a iz drugačnih razlogov kot v Omnibiji. V podzemlju so proti rojevanju, ker je na svetu že preveč ljudi in ker je planet že preveč uničen.

Sledi boj med totalitarno Omnibijo in svobodnim podzemljem. Na koncu je veliki Predsednik ubit in zaslutimo obet boljšega sveta.

PROSPEKTOR Kaj bi rekli, če bi vam povedal, da sem našel izvir čiste vode?

TAJNICA To je nemogoče, ker so vsi izviri naši. In vsi so kontaminirani.

PROSPEKTOR No, ta nam je ušel.

TAJNICA Komu je ušel?

PROSPEKTOR Eeee … meni. Meni je ušel.

TAJNICA (Sarkastično.) Prospektor je spregledal izvir čiste vode?! Predsednik ga molče gleda.

PROSPEKTOR Se zgodi! Izvir je pet metrov pod zemljo. Iz zemeljske razpoke hlapijo tudi rahlo psihedelični, a nestrupeni plini. Koordinate so sto petdeset stopinj …

PREDSEDNIK (Ga prekine.) A misliš, da jaz tega še ne vem?

PROSPEKTOR Mislil sem, da ne.

TAJNICA On ve vse.

PROSPEKTOR Potem tudi ve, da ob tem izviru živi nekaj ljudi, ki bi jih morali …

TAJNICA (Ga prekine.) Saj bojo pocrkali, ker se samo od vode ne da živet!

PREDSEDNIK Kar je živo, naj pomre, kar ni živo … naj ostane mrtvo. Kar je mrtvo, je z razlogom mrtvo in živemu se izteka čas.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Besedilo je objavljeno v Gledališkem listu MGL, sezona 22/23.