Iza Strehar    

Vsak glas šteje

"Pizda, v tej državi itak praznujemo čisto vsako menstruacijo … Kaj je že dan reformacije pa kaj dan suverenosti? Jaz še zdaj ne ločim, pa se že štirideset let ukvarjam s politiko."
Število vlog: 8 (3 ž, 5 m)
aktualna družbena slika sveta, politika, satira

Dogajanje je umeščeno v predvolilno politično zakulisje. 'Strica iz ozadja' določita predsedniškega kandidata, za katerega vesta, da bosta nanj lahko vplivala, in ga začneta pripravljati na prihajajoče volitve. Politična satira razkriva vso pritlehnost današnje družbe, v kateri imajo največjo veljavo denar, vpliv in moč. Prerivanje za oblast, denar in vplivne položaje pa ni omejeno le na politiko, temveč zaznamuje tudi svet medijev, kulture in umetnosti. V dogajanju izstopa le hči predsedniškega kandidata, ki neomajno vztraja v feministični drži in boju proti seksističnemu ustroju sveta.

NOVAK: In kaj je mala pizdunka hotela?

LESJAK: Nagrado in dobro kritiko za svojo pesniško zbirko in še baletno uprizoritev pesmi.

NOVAK: Presenečeno. No … Tega si pa ne bi mislil … Ampak kot sem ti rekel. Vsak ima svojo ceno, samo valuto je treba najt. In kako si to uredil?

LESJAK: Poklical sem Baletni teater in jih prosil, naj dajo Bizjakovo na repertoar. Rekli so, da lahko, pod pogojem, da se oni lahko manj ukvarjajo z baletnimi predstavami in več z reality showi.

NOVAK: In?

LESJAK: Poklical sem ministra za kulturo in ga vprašal, kako je s tem.

NOVAK: Kaj je rekel?

LESJAK: Rekel je, da itak nima pojma o kulturi. In da če vodstvo teatra dobro utemelji, zakaj so zmenki na slepo tudi performativna umetnost, da potem ne bi smelo bit problema.

NOVAK: Seveda.

LESJAK: Potem sem poklical žirijo za Florencijevo nagrado za pesniško delo in so mi rekli, da jih v resnici boli kurac, kdo dobi nagrado. In da že pet let niso prebrali nobene pesmi, ker ta nagrada tako ali tako ni bila mišljena za nagrajevanje umetniške vrednosti poezije.

NOVAK: Odlično.

LESJAK: Potem sem poklical še kritika Božiča, tukaj pa se je malo zapletlo.

NOVAK: Kaj pa? Lesjak Rekel je, da bo napisal kritiko pod pogojem, da legaliziramo poligamijo … Ima namreč ženo in še tri ljubice in se ni nobeni od njih pripravljen odpovedat … Rekel sem mu, da se bom sicer pozanimal, kaj bi se dalo uredit, ampak naj on vseeno še malo premisli, če res ni nič enostavnejšega, kar bi rad.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Besedilo je objavljeno v Gledališkem listu SLG Celje, sezona 2018/2019.