Mateja Perpar    

Pomlad

Leto nastanka: 2011
"Tako blizu, pa se komajda dotakneta."
Število vlog: 2 (1 ž, 1 m)
odnosi, hrepenenje, burek

Radijska igra Pomlad je vzporedna izpoved dveh tujcev, Ženske in Moškega, ki si neuspešno prizadevata za partnersko zvezo oziroma materinstvo; pri tem opazujeta svoje znance in prijatelje, ki pravzaprav ne živijo idealno, vendar z značilno človeško osredotočenostjo izključno na temo, ki jima povzroča tesnobo, sveta ne dojemata relativno, ampak skrajno subjektivno. V določenih trenutkih se njuni življenji stakneta, vendar se ne prepleteta, čeprav zaznavamo, da drug do drugega čutita naklonjenost.

MOŠKI: Zjutraj sem se zbudil in najprej nisem vedel, a je blo res al ne. (Premor.) Seveda je blo res. (Premor.) Ampak ni bla za dolge proge, tale ženska. Je mela ene svoje muhe. (Rahlo zaigra.) Ne me po levi šlatat, samo po desni, pa preveč ležiš na men, ne me ščipat ... počutil sem se, kot da je prvič.

 

ŽENSKA: Sem si predstavljala, da se srečava v trgovini in se prepoznava, se malo nasmejiva in zaklepetava. Potem mi reče, če sem za eno pijačo in greva na kavo (Se posmehne sama sebi.) – on plača. (Vzdihne.) No, tako mi je prekinjalo, sama iz sebe sem se delala norca, ampak pozabit ga nisem mogla.

 

MOŠKI: Končno je šla domov, kar malo strah me je blo. Ko je šla, sem poklical prijatla. "Kje si jo dobil?" sem ga vprašal. Sploh mi ni znal povedat, baje je bla ena prijateljca od njegove sestrične, dela kot vedeževalka. (Premor.) Nisem je klical. Če je vedeževalka, že ve, kaj bi ji rekel.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!