Peter Rezman

Foto: Tihomir Pinter
Pesnik, pisatelj in dramatik. Poezijo je pričel objavljati v poznih sedemdesetih, predvsem kratko prozo sredi osemdesetih, dramatiko pa v sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja. V slovenskem literarnem prostoru se je uveljavil predvsem kot prozaist, ki v svojih delih najpogosteje obravnava tematike, povezane z rudarstvom in rudarskim življenjem.

Več o avtorju

Šesti blok Mejniki

"Koliko napredka, pretvorjenega v denar, se bo na koncu naštelo?"

Ljubljana – Gospa Sveta

Popotovanje Slovenske Maternice iz prestolnice na Gosposvetsko polje (dramska pesnitev po motivih romana / pesnitve Moskva – Petuški in pogovorov / pesnitve Pogovor v maternici koroške Slovenke)

Hutter

Literarna predloga za uprizoritveno besedilo Hutter je monografija Jerneje Ferlež z naslovom Josip Hutter in bivalna kultura Maribora. Pred gledalci zraste življenjska zgodba mariborskega veleindustrialca Josipa Hutterja z utrinki ob razstavljenih fotografijah družine in industrijskega kompleksa Hutter & drug v mariborskem okrožju Melje.

Hiša

"Hiša stoji na meji med vaškim in mestnim okoljem, kjer je v zadnjih dveh desetletjih socialistične države zraslo veliko podobnih hiš. Večino časa se stanovalci in obiskovalci hiše zadržujejo v spodnjih prostorih, ki so bili načrtovani za kletne dejavnosti (kurilnica, delavnica, garaža, hranilo živil …), a jih je lastnik preuredil za potrebe vsakdanjega bivanja. Do zadnje pikice urejeni in opremljeni zgornji prostori so pokriti s PVC-folijo, da se na opremi ne bi nabiral prah."

Frpruh*

"Pozor, pozor! Govori dežurni rudnika! Pozor, pozor! Govori dežurni rudnika. Vse, ki to sporočilo slišite, pozivam, da se javite dežurnemu rudnika. Reševalne ekipe se prebijajo do mesta nesreče."

Skok iz kože

"Samo, men je vseen totalno dopizdilo. Pa not, pa ven, pa tuš, pa aufcug, pa petek, pa svetek, jebemti! Če nisi šel v soboto in nedelo na šiht, si se lahko med tednom pretrgal, pa nisi bil vreden nič. Drugi kurci so ves teden dremali po smrdljivih auscientih in vsak dan fudlali dve uri in bili vseeno kot bogovi, ker so pobrali vse rdeče šihte."

izrekanja suspenza

zadnji pozdrav v Kranj*