Peter Rezman

Foto: Tihomir Pinter
Pesnik, pisatelj in dramatik. Poezijo je pričel objavljati v poznih sedemdesetih, predvsem kratko prozo sredi osemdesetih, dramatiko pa v sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja. V slovenskem literarnem prostoru se je uveljavil predvsem kot prozaist, ki v svojih delih najpogosteje obravnava tematike, povezane z rudarstvom in rudarskim življenjem.

Več o avtorju

SLOK DAVNO (2021)

Spoštovani gospod predsednik, gospoda nadškofa; montaža, ekstaza! Montaža! Ekstaza! Kako bo to montirano? Kdo bo ustvaril resnico?

Skok čez pilota (2020)

Eni bi fukali, drugi umirajo. Absolutno nepolitična in neangažirana drama, balzam za kovidno histerijo. Žal je zato zgolj in samo berljiva, saj večinsko spolitizirano angažirani teatri niso v stanju postaviti te drame v svoj repertoar. B. A. Novak bi zato rekel, da je ta drama brezveze. Pa ni. Ta drama ni brezveze. (Peter Rezman)

Izrekanja suspenza (2018)

Zadnji pozdrav v Kranj!

Hutter (2017)

Literarna predloga za uprizoritveno besedilo Hutter je monografija Jerneje Ferlež z naslovom Josip Hutter in bivalna kultura Maribora. Pred gledalci zraste življenjska zgodba mariborskega veleindustrialca Josipa Hutterja z utrinki ob razstavljenih fotografijah družine in industrijskega kompleksa Hutter & drug v mariborskem okrožju Melje.

Šesti blok Mejniki (2013)

"Koliko napredka, pretvorjenega v denar, se bo na koncu naštelo?"

Ljubljana – Gospa Sveta (2010)

Popotovanje Slovenske Maternice iz prestolnice na Gosposvetsko polje (dramska pesnitev po motivih romana / pesnitve Moskva – Petuški in pogovorov / pesnitve Pogovor v maternici koroške Slovenke)

Skok iz kože (2009)

"Samo, men je vseen totalno dopizdilo. Pa not, pa ven, pa tuš, pa aufcug, pa petek, pa svetek, jebemti! Če nisi šel v soboto in nedelo na šiht, si se lahko med tednom pretrgal, pa nisi bil vreden nič. Drugi kurci so ves teden dremali po smrdljivih auscientih in vsak dan fudlali dve uri in bili vseeno kot bogovi, ker so pobrali vse rdeče šihte."

Frpruh* (2005)

"Pozor, pozor! Govori dežurni rudnika! Pozor, pozor! Govori dežurni rudnika. Vse, ki to sporočilo slišite, pozivam, da se javite dežurnemu rudnika. Reševalne ekipe se prebijajo do mesta nesreče."

Hiša (2004)

"Hiša stoji na meji med vaškim in mestnim okoljem, kjer je v zadnjih dveh desetletjih socialistične države zraslo veliko podobnih hiš. Večino časa se stanovalci in obiskovalci hiše zadržujejo v spodnjih prostorih, ki so bili načrtovani za kletne dejavnosti (kurilnica, delavnica, garaža, hranilo živil …), a jih je lastnik preuredil za potrebe vsakdanjega bivanja. Do zadnje pikice urejeni in opremljeni zgornji prostori so pokriti s PVC-folijo, da se na opremi ne bi nabiral prah."