Peter Rezman    

Šesti blok Mejniki

Leto nastanka: 2013
"Koliko napredka, pretvorjenega v denar, se bo na koncu naštelo?"
Število vlog: 8 (3 ž, 5 m)
drama, dokumentarna drama
kapitalizem, pohlep

V Kotlini že od zgodnjih petdesetih let prejšnjega stoletja kot obsedeni gradijo bloke napredka, v katerih kurijo premog. Premog kopljejo v podzemlju Kotline. Kolikor premoga izkopljejo, toliko Kotline se pogrezne in jo zalije voda. Vsak blok, ki ga zgradijo, je večji od prejšnjega. Zadnji, šesti blok je tolikšen, da je sam večji kot vseh pet prejšnjih blokov skupaj. Da so ga lahko zgradili, so morali celo porušiti prve tri bloke. Tako se v Kotlini ves čas staro umika novemu, žareči ogenj premoga nadomešča kalna voda, ki počasi polni Kotlino. Kakšna sla žene kotlinske v samouničujoči vrtiljak? Se skriva sla v strasti, premagati očeta, skrivnostnega, nepoznanega stvarnika Feliksa Smeha? Razvoj in rast blokov napredka je razvoj in rast Feliksa Smeha. Šesti je zadnji blok, v njem bo zgorel zadnji premog Kotline in to bo krematorij zadnjih kurjačev in od vsega in vseh bo ostal pepel, potopljen na dno Kotlinskega jezera.

BRANKO: Najslabše je pa to s premogom. Zdaj pa že jaz včasih ne vem točno, kje smo? A ga je zadosti, ali ne! 

FELIKS: Saj imaš pogodbo o redni dobavi. 

BRANKO: Pogodbo si lahko zataknem za klobuk, če jih bo res zadrukalo, kot eni govorijo. In ga bo počasi zmanjkalo. A lahko rečeš, da ga ne bo zmanjkalo? 

FELIKS: To je relativno. 

BRANKO: Kako relativno? 

FELIKS: Če ga ne bomo kopali, ga sigurno ne bo zmanjkalo! BRANKO: Kako bomo pa poganjali šesti blok, če ne bojo kopali premoga!? 

FELIKS: Kupovali ga bomo in prodajali. In vlekli marže. Zato našega ne bo zmanjkalo vsaj še štiriinpetdeset let. Toliko, kot je življenjska doba šestega bloka. Zato našega premoga ne bo zmanjkalo. Tudi, če ga je premalo. 

BRANKO: Kaj pa če to zvedo novinarji? 

FELIKS: Novinarji so naši.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!