Peter Rezman    

Skok iz kože

Leto nastanka: 2009
"Samo, men je vseen totalno dopizdilo. Pa not, pa ven, pa tuš, pa aufcug, pa petek, pa svetek, jebemti! Če nisi šel v soboto in nedelo na šiht, si se lahko med tednom pretrgal, pa nisi bil vreden nič. Drugi kurci so ves teden dremali po smrdljivih auscientih in vsak dan fudlali dve uri in bili vseeno kot bogovi, ker so pobrali vse rdeče šihte."
Število vlog: (1–4 m)

+ zbor uniformirancev

drama, monodrama
samomor, položaj delavstva, prazniki, rudnik, nesreča, tovarištvo, odvisnost, izkoriščanje

Na dan rudarskega praznika se izpove 40-letni invalidsko upokojeni rudar. Invalidnost je posledica rudarske nesreče. Pijan se obesi na spomenik v Parku. Tam ga odkrijejo trije pijani rudarji, ki se vračajo z veselice po stanovskem praznovanju.

»Zbor« rudarskih uniformirancev obstopi v polkrogu prostor za »skok«.

Prostor za »skok« je v bistvu sodec za pivo. Na vsaki strani stojita dva uniformiranca in držita kos usnja (predpasnik) kot nekakšno zaveso tako, da je zgornji rob usnja malo odmaknjen in v višini zgornjega robu soda.

Na drugi strani usnja so polni vrčki piva.

PRVI UNIFORMIRANEC, DRUGI UNIFORMIRANEC, TRETJI UNIFORMIRANEC:

Izločijo se iz »zbora« in se postavijo v ravno vrsto. Zdaj so v brezhibno urejenih uniformah, seveda s čepicami .

BOBNAR:

Zabobna in napove.

V starih časih so premog na roke kopali.

PRVI UNIFORMIRANEC:

Stopi na sodec piva.

V starih časih so premog na roke kopali. Dedje v hunte so ga dajali.

Očetje metali so ga na trak. Med nami za tehniko vnet je vsak.

Kar pričakujemo od novih dni, niso žuljave roke, ampak več tehnologij.

Sonožno odskoči s soda, preko usnja, spije vrček piva in se postavi nazaj v vrsto.

DVOJNIK MIHA:

V jami me ni nikol noben poscal, čeprav sem šest let garbal noter. Sploh nikoli nisem videl, da bi kdo koga poscal. V jami ne. To so bile samo čveke. Brezvezne.

Samo, men je vseen totalno dopizdilo.

Pa not, pa ven, pa tuš, pa aufcug, pa petek, pa svetek, jebemti! Če nisi šel v soboto in nedelo na šiht, si se lahko med tednom pretrgal, pa nisi bil vreden nič. Drugi kurci so ves teden dremali po smrdljivih auscientih in vsak dan fudlali dve uri in bili vseeno kot bogovi, ker so pobrali vse rdeče šihte.

Samo! Ne da bi oni, ki so se zgrebli za te šihte, dali mir in nas, ki so nam rdeči šihti smrdeli, pustili pri miru! Ne! Drkali so nas, s štajgerjem na čelu, da smo frzorgerji. Namesto, da bi bili veseli, da lahko poberejo tud naše šihte in gnar. Jaz sem mel tega poln kurac. Poln kurac!

Še na tazafukane rdeče šihte so gledali, kot na obvezno udarniško! Kaj pa mene boli kurac za udarniško. Jaz sem hodu na šiht zarad gnarja. In sn ga mel zadost, če sem samo redne šihte naredu!

Kaj sta pa mela moja star dva od udarniškega puvanja mesta. Cepca! Kaj sta imela od tega!? Kurac goli. Nič. Ništa. Nasing! Tastarga je ruknil štempl v jami, da se je na mestu stegnil, naju s tastaro pa še pes ni več povohal, ko ga je pobralo. Tist klinčev, ušiv dedek mraz enkrat na leto ni nič!

Mat so preselili v hišniško stanovanje, v tisti dve luknji, da si zaradi mene ni upala več dobit nobenega fukača. Jaz pa nobene pičke zard nje.

Evo. In kaj!? Še do danes nisem fukal! Sam drkal! A to je kakšno živleje?

Jebeš ti šaht in to bando knapovsko, ki se samo za rdeče šihte grebe in še druge sili, da bi ja bli vsi glihni.

Ja. Sem se raj s štajgerjem cel teden drkal na mrtvo, kot pa da bi moral v soboto ali pa v nedeljo na šiht. Nimaš boljšega, kot da se ga v petek in soboto pribiješ, nedeljo prespiš, v ponedeljek pa itak. Spet. Šaht pa šiht! Nikad kraja. Nikol. Never.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!

Drama je adaptacija ene od sedmih zgodb iz zbirke kratke proze Skok iz kože.