Ivo Svetina    

Grobnica za Pekarno Skoraj dokumentarna drama

Leto nastanka: 2009
Skoraj dokumentaren posnetek kulturno-politično pestrega kronotopa
Število vlog: 13 (3 ž, 10 m)
drama, dokumentarna drama
gledališče, oblast, umetnost, ustvarjalnost, zgodovinske osebnosti

Grobnica za Pekarno s podnaslovom Skoraj dokumentarna drama se dogaja med letoma 1976 in 1977 v eksperimentalnem gledališču Pekarna, ko se je pripravljala uprizoritev znamenite Kiševe novele Grobnica za Borisa Davidovića. Poleg resničnih slovenskih oseb – igralcev, odrskega mojstra, ustanovitelja Pekarne, režiserja, pisca in dramaturga – se v zgodbo občasno integrira tudi del iz Kiševe novele. Tako njegov naslovni junak, ki je umrl že leta 1937, deluje v Pekarni in resničnost razblini z novo resničnostjo. Grobnica za Pekarno je drama o kolektivnem duhu njenih ustvarjalcev, o denarju, oblasti in nesprejemanju ´drugačnosti´. Odrska realizacija mladim entuziastom ne uspe, saj režiser skrivnostno izgine nazaj v Beograd – ker se kulturniški vrh ni strinjal z vsebino novele, slovenski umetniki pa nadaljujejo pot v institucijah. 

IZ UTEMELJITVE NAGRADE SLAVKA GRUMA: Grobnica za Pekarno, edinstven primer slovenske dokumentarne drame, ki je hkrati tudi dramatizirana uprizoritev srbske novele, je več kot avtobiografski poklon slovenskemu gledališču druge polovice sedemdesetih let prejšnjega stoletja in več kot metapoetska raziskava umetniškega ustvarjanja: v bistvo vseh plasti »skoraj dokumentarne drame« Iva Svetine je vpisano vprašanje svobode.

PETER: Saj je tako bilo tudi pri Odru! Še preden smo začeli delati Rožanca, jaz sem bil sicer proti, ker je to slaba drama, ampak vseeno – še preden smo začeli delati Toplo gredo, se je začel špetir. In kar je zelo signifikantno – Jerca, to pomeni značilno! – so se oglašali igralci, ki so slišali, da se nekaj pripravlja! 

JERCA. Seveda, igralci smo vedno krivi vsega: če je predstava dobra, če je predstava slaba, če ima kritik hemeroide, če … 

IVAN: Če je kritik Andrej Inkret … 

BORIS: Dejte no že mir! Bistveno je, da Ljubiše ni! Da ni vaje, da ne bo vaj! In da bo tale skleda polna: naju z Majo je povabil, da poleti delamo v Splitu. 

VLADIMIR: Maja, a je to res? 

MAJA: Res, ampak ne vidim povezave. Tu delamo eno predstavo, poleti tako ali tako nismo nameravali imeti vaj, takrat pa bi v Splitu naredili Michelangela. Ljuša ima v načrtu, da bo delal Michelangela tako kot si je zamislil Grobnico! 

JERCA: Upam, da ne bo Pekarna naša skupna grobnica.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!