Ivo Svetina    

Maldoror (O svitu zlo ...) Dramska fantazija

Leto nastanka: 2001
Mladenič Isidore se po dolgih letih šolanja med jezuiti v Franciji vrne v hišo očeta, ki je varuh državnega pečata na francoskem konzulatu v mestu Montevideo v Urugvaju.
Število vlog: 11 (4 ž, 7 m)

+ deklica, hermafrodit in štirje pastirji

dobro in zlo, umetnost, ustvarjalnost, prividi

Doma ga pričaka Isabel, njegova otroška ljubezen in nesojena nevesta. A Isidore se je vrnil spremenjen, razočaran nad krščanskim naukom, ranjen od stroge vzgoje in z vsajenim dvomom v dobro človeštva ter obseden z vprašanjem zla.

Edina svetla točka je podoba njegove preminule matere, ki se mu prikazuje in ki jo zaradi njene svetle polti kliče Snežna kraljica.

Isidore opazuje, kako se v Montevideu pojavijo tolpe pobesnelih steklih psov, ki ustrahujejo prebivalce in napadajo otroke, in vleče ga nazaj v Pariz, kjer bi napisal knjigo o zlu, poimenovano "Maldororjevi spevi".

Nekega dne pa se na vratih pojavi moški, ki trdi, da je bil Isidorjev sopotnik na poti čez ocean. Pravi še, da je prišel, ker naj bi ga Isidore k temu rotil in prosil. Predstavi se z imenom Orlando de Maldorores.

ISIDORE

In zakaj je to mesto tako pusto? Tako prazno? Bolj od kamna kamnito! In ta stekla ščeneta!

JUAN

Ker je bilo zgrajeno na obali morja, kamor so želve in galebi odlagali jajca, da se iz njih nov rod izleže. Ker je bilo sezidano, mesto, na obali La Plate, kjer sta križ in meč začela pobijati moje prednike, da bi - če prej ne, pa umirajoči - prepoznali dobroto Boga, ki da je v hudih mukah umiral, ker so ga na križ pribili. Le kakšen bog naj bi to bil, ki je v mukah umrl, ljudem pa zdaj dobroto in milost deli!

ISIDORE

Padli angel je bil njegov brat. Tisti, kije luč ljudem daroval, zdaj pa že vekove v temi ždi in čaka, da napoči njegov vek, ko plane med človeške uši.

JUAN

In zdaj ko si se vrnil, mili moj Isidore, česa se lotiš? Kako se znova udomiš tu, kjer vse manj tvoj materni jezik govore, kjer se samo še po špansko sliši.

ISIDORE

Jaz tu ne ostanem! Tja čez se vrnem. Na drugo obalo starca oceana znova odplovem! Ker tam, v prestolnici sveta, me čaka delo, da ga postorim!

JUAN

In kakšno delo je to, ki ga tu ne moreš opraviti? Delo je tam, kjer je človek.

ISIDORE

Napisati moram knjigo, v kateri bom postavil spomenik zlu in izkopal grob dobroti, ki se kakor nedolžno dekletce ozira za predrznimi nastopači, ki v rokah sukajo ostra rezila...

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!