Ivo Svetina    

Rojstvo Venere

Leto nastanka: 2018
"… a ljubezen ni stvar puščic … ljubezen je … tako kot je pel božanski Dante: sladka muka, kot koprnenje mareličnih cvetov po vetru … ki je njihova smrt …"
Število vlog: 5 (2 ž, 3 m)
drama, poetična drama
tabu, umetnost, ustvarjalnost, homoseksualnost, bog, boginja, iskanje

Rojstvo Venere je slika italijanskega slikarja Sandra Botticellija, ki je bila naslikana okoli leta 1480 in prikazuje boginjo Venero. Dramski tekst odpira različne teme, povezane z renesanso in renesančnim slikarstvom. Botticelli je bil eden najizrazitejših oznanjevalcev renesanse kot duhovne prenove. Slikar, ki ljubimka z Amadeom, ki je bil tudi njegov model pri ustvarjanju omenjene slike, in ki je tako zelo zavračal načela verskega fundamentalista Girolama Savonarole, mu sčasoma vendarle podleže in se spreobrne. Dogajanje ves čas prekinjata in komentirata boginji Venera in Afrodita, navezavo na sodobnost pa predstavljajo odlomki, ki se nanašajo na velike poplave, ki so Firence prizadele leta 1966, ter eksplozija bombe 1993 – posledica obeh dogodkov je bilo tudi uničenje umetnin.

VENERA 

Si v teh nekaj mesecih, ki si jih preživel v Rimu, ko so ti za obed postregli z mize svetega očeta, pozabil name, na mojo sestro Afrodito … Četudi si se bal, da bi ti za Rojstvo pozirala jaz … bilo bi sicer prvič v zgodovini, da bi boginja pozirala človeku, ki si želi naslikati boginjo … Amadeo, povej nama, kako si se počutil, ko te je mojster spreminjal v žensko? 

AMADEO 

Bilo je, bila je najsilnejša ljubezen … vsaka poteza Sandrovega čopiča je bil nežen dotik dlani … dotik ustnic … njegov pogled, ki je drsel po meni … je bil medeni dež … 

VENERA 

Hej, Afrodita, si že kdaj slišala tako lepega? 

AFRODITA 

Le Sapfo je znala tako lepo in resnično spregovoriti o ljubezni …

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!