Matjaž Zupančič

Foto: Matjaž Rebolj
Avtor je dramatik, gledališki režiser in pedagog ter pisatelj. Študiral je gledališko režijo in dramaturgijo v Ljubljani in Londonu. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je vodil Eksperimentalno gledališče Glej, pozneje se je posvetil pisanju, režiranju in poučevanju. Je redni profesor za režijo na ljubljanski AGRFT.

Več o avtorju

Goli pianist ali Mala nočna muzika

Goli pianist Matjaža Zupančiča je inteligentna, duhovita in kultivirana črna komedija.

Hodnik

Zakulisje televizijskega programa, v katerem sedem prostovoljcev noč in dan živi pred kamerami in tekmuje za naklonjenost občinstva, kaže, da se pojmovanje zabave od časov, ko so Rimljani za razvedrilo gledalcev organizirali boje med sužnji in zvermi, ni kaj prida spremenilo.

Nemir

Mož in žena nekega poznega popoldneva skozi okno opazita, da trojica moških postopa okoli njune hiše, kar se ni zgodilo prvič. Žena je nemirna in oprezna, mož pa jih sklene povabiti naprej, da sliši, kaj imajo za bregom.

Pesmi živih mrtvecev

Gledališka igra z močnim družbeno angažiranim sporočilom se duhovito poigrava s situacijami v slovenskem političnem življenju, z različnimi komisijami, ki jih ustanavljamo kot po tekočem traku, a niso nikoli sposobne (morda jim tudi ni v interesu) pripeljati zadev do konca zaradi birokratskih formalnosti in medsebojnih sporov. Medtem pa ljudje pred njihovimi očmi umirajo.

Razred

Položaj delavskega razreda v globaliziranem svetu, kjer videz, sreča in uspeh pomenijo vse.

Reklame, seks in požrtija

O kapitalističnem kanibalizmu. Divji, brezobzirni, frenetični kapitalizem ima svoje religiozno bistvo – a preenostavno bi bilo reči, da je to samo denar ...

Shocking Shopping

Kaj se zgodi z neznanim posameznikom Jožefom Kotnikom, čigar ime nevarno spominja na Jozefa K. iz nekega drugega časa, ko zvabljen od napisov, reklam in oglasov vstopi v trgovski sistem Shocking Shoppinga?

Slastni mrlič

Dogajanje je postavljeno v čakalnico železniške postaje, kjer se sreča osem kar najrazličnejših potnikov.

Ubijalci muh

Nahajamo se v nenavadnem hotelu, kjer so vse sobe ves čas polne, saj se gostje ne morejo odločiti za odhod, četudi bi radi šli naprej. V hotel zaradi hudega mraza prihajajo tudi nadležne muhe, se zatekajo v toploto hotelskih sob ter se lepijo na tapetne vzorce. K tesnobnemu vzdušju hotela prispeva tudi strašno vsiljiv receptor, ki nadzoruje vse goste.

Vladimir

Trije mladi prijatelji Aleš, Maša in Miki zaradi težav z denarjem (dva študirata, eden pa opravlja začasna dela) iščejo sostanovalca, da bi vsaj malo ublažili svoj finančni problem. Na oglas se odzove Vladimir, nekoliko nenavaden človek srednjih let. Kljub Mikijevemu nasprotovanju mu oddajo sobo.