Iztok Alidič    

Deset zamorčkov Piromanska polka

Leto nastanka: 1995
"Program prekinjamo zaradi posebnega obvestila: O skupini devetih duševnih bolnikov, ki so pred nedavnim pobegnili iz bližnje psihiatrične bolnišnice, še vedno ni sledu."
Število vlog: 10 (4 ž, 6 m)

+ glas radijskega napovedovalca, prvi bolničar, drugi bolničar

oblast, pobeg, piromanija, duševna bolezen

Pobegli varovanci sanatorija za duševno bolne, po nekem pravilu tudi vsi piromani, se zatečejo v samotno hišo, kjer trepetajo, kdaj jih bo oblast odkrila in pripeljala nazaj. A ta hiša oziroma njen glavni prostor, kjer se vse dogaja, je po neki inerciji tudi zapor, saj gledamo steno, poleg nje pa kletko, kjer imajo zaprto najnevarnejšo ubežnico. Od neznane (včasih tudi znane) roke začnejo en za drugim izpuščati duše in se seliti v nov prostor, kjer modrujejo, koga bo spet zadelo. Vmes potrka na vrata neznanec, ki predstavlja oblast, a se potuhne, ker se boji bližajoče se smrti. Na koncu ostane samo še eden, s tem pa se pojavi tudi vprašanje, kje je zdaj pravi svet, na tej ali oni strani. Celotno dogajanje je popestreno s sočnimi in na moč ironičnimi dialogi.

FILIP: Tudi piromani so lahko gluhi! Zakaj pa ne? Vse mogoče se danes dogaja na svetu. Ko sem bil pred časom na specializaciji v ...

SUZI, GAL: V ...

FILIP: ...  Je ravno tisti čas razsajala parkljevka.

SUZI, GAL: Parkljevka ...

FILIP: Neki norec mi je povedal, da je tistikrat ponoči z britvijo pobril celo polje koruze. Na stvar bi čisto pozabil, če ne bi prav tistikrat pogorelo celo polje koruze v bližini sanatorija.

SUZI, GAL: Sanatorija ...

FILIP: Tako je! Pa kaj je z vama? Se delata norca iz mene?

GAL: Ne, vi se delate norca iz piromanov!

FILIP: Aja?

SIVA: Kakšno zvezo pa ima parkljevka s piromanijo?

FILIP: Ravno toliko kot glušci in piromanija, razumeš? Ljudje tam zunaj mislijo, da smo gluhi in da zato ne odpremo vrat.

SISI: Gluhi zmo! Gluhi zmo! Ne zlizimo!

FILIP: Tako je, gluhi smo! Ne slišimo! Zdaj pa bojo morali oditi, če že niso odšli. Sisi jim je logično povedala: Ne slišimo. Logično, ne? In ker ne slišimo, tudi vrat ne moremo odpreti. Pregnala si jih, Sisi... Nisi tako neumna, kot izgledaš, punca.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!