Iztok Alidič    

Gomba Anarhistična parodija

Leto nastanka: 1986
Strah razgiba čas, to je dokazano.
Število vlog: 10 (3 ž, 7 m)
vojna in povojna leta, nasilje, seksualne prakse, absurd

Glavni junak drame je Jonatan Gomba - Gombi, nekdanji zdomec in rudar v belgijskih rudnikih in med drugo svetovno vojno vodja anarhistične skupine. Njeni člani so esesovski oficir, študent biotehniške fakultete, romunska prostitutka, grobar in drugi, predstavniki obeh strani, ki se po svoje bojujejo za neke nejasne cilje. Bombni atentati, ki jih organizira Gomba v Celju in bližnji okolici, pa so zgolj želja po vznemirjanju javnosti in oblasti.

"Morda se oblast zares ni dovolj potrudila, da bi razvozlala zagonetne dogodke, ki govorijo o čudaški skupini ljudi, ki niso priznavali nobenih zakonov, ki niso ljubili ne okupatorja ne osvoboditeljev, a nekaj se je vendarle izvilo iz anonimnosti in pricurljalo na plano, kot sveža voda iz studenca, ki vre iz zemlje, natanko tako kot v mojih Atomskih toplicah. Hudo je curljalo iz izvira, pravzaprav iz luknje ... Samo lonček sem pristavil ..." (Iztok Alidič)

GOMBA: Kaj, kaj? Zdaj pa nadaljujmo. Kot ste že slišali, bomo tole valjasto eksplozivno stvarco odnesli v komandanturo SS, pod stol, ali točneje, pod rit Obergruppenfuhrerja, ki vodi celjsko ekspozituro. Zakaj ravno tja? A ne bo nihče vprašal? Lejte, tja pa zato, ker v tem Celju vlada tak dolgčas, kar je nezaslišano za nekakšno vojno, ki naj bi se jo šli eni in drugi. Po eksploziji pa se bo čas razgibal. Preiskovalci vseh rodov nemške vojske, vključno s podmorničarji, bodo neutrudno iskali potencialnega povzročitelja. Mi pa se bomo sestajali v tej kapeli, ob mrzlih truplih brhkih mladenk, in načrtovali akcijo za akcijo. Strah razgiba čas, to je dokazano. V zatohlih, temnih in od mokrote spolzkih rovih belgijskih rudnikov se mi je posvetilo, da lahko živim samo še na tak način, drugače se ne da. No, tu ste še vi, moja vojska anarhističnih posebnežev, na pol blaznih teroristov, slepih fanatikov z vseh vetrov! Rad vas imam!

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!