Jera Ivanc    

Pesem o Odiseju Rapsodija za dva po motivih Odiseje

"Laertov sin, Odisej iznajdljivi, mest razdiralec, božanski trpin, lisjak premeteni, junak bogorodni, ne joči, domov greš. Tako so sklenili olimpski bogovi."
Število vlog: 2 (1 ž, 1 m)
grška epika, mitološki junaki, iskanje

Odisej po deset let trajajoči vojni potuje domov na Itako, toda ker se zameri nekaterim bogovom, se stvari zapletejo in potovanje zavleče. Besedilo nas v dogajanje postavi v čas tik pred njegovim snidenjem s Penelopo. Odisej pripoveduje o pustolovščinah, ki jih je doživel med vojno in na poti domov. Deloma ritmizirana in rimana pripoved se ves čas prepleta s komentarji igralca in igralke, ki tudi s pomočjo humorja ohranjajo kritično distanco in skušajo znameniti ep in starogrško mitologijo predstaviti mladim bralcem oziroma gledalcem.

IGRALKA: Odiseju se je mešal. Si predstavlate, da ste Odisej, k vam zverina žre prjatle. Peter in Lev sta za zajtrk, ham ham, Dani in Taj za večerjo, ham ham … Neki si morte zmislt, sicer vas bo vse požrl. Če ga ubijete, kdo bo z vhoda zvalil tisto pet tonsko skalo? Samo on jo lahko. Ne smete ga ubit. …
Lahko pa, ja ja … to nardite! Nasledn dan mu pr večerji ponudte vino, češ, poplakn z njim človeško meso, frajer. Polifemu je vino všeč, glu glu glu, se ga napije in zaspi. Takrat pa s tovariši prvlečete ogromen kol, ki ste ga prejšno noč našpičl in skril v kup gnoja, ga v ognju fejst razžarite, in – cvrk – Polifemu naravnost v uč sred čela. Uč se razlije, špljoc, Polifem pa zarjove, kako je zarjovel! Sevede je zbudil ostale kiklope po sosednjih hribih: »Kaj se dogaja dogaja dogaja? Te kdo tepe tepe tepe?« odmeva.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!