Jera Ivanc    

Še vedno mame

Leto nastanka: 2016
Sedem let, ena kriza, dva bivša in trije novi, da o kilah niti ne govorimo. Ampak mame so še vedno mame.
Število vlog: 5 (5 ž)
prijateljstvo, družina, starost

Mulčki so zrasli v mule in mulce, njihove mame pa najdejo čas – sicer komaj in stežka –, da se dobijo vsaj enkrat tedensko. Ampak ne tako, kot smo jih vajeni, ležerno, v oblakih dima, čvek sem, drink tja … ne, ne, tokrat gre zares. Pripravljajo se na glasbeno-plesno točko v okviru dobrodelnega koncerta, katerega izkupiček bodo namenile sirotišnici, od koder je vnukinja sestrične bivše tašče novega partnerja Irminega bivšega. Do koncerta jih loči samo še pet vaj, od katerih se prav nobena ne odvije po načrtih. Jim bo uspelo?

VSE, ENA ČEZ DRUGO: Jaz v ponedeljek ne morem ... balet ... v torek mam popoldan sestanek ... zdravnika mam ... Nikola ma pevske ...Olivija ma trening ... gong ... moram po otroka ... Maks in Nace ... pride mama, jo moram peljat na obisk k sestrični na Koroško ...

LIZA jih glasno prekine: Punce, punce, punce, STOP! Dajte mi blokce, bom jaz. (Ji malce nejeverno izročijo blokce. Kakšna od njih, mogoče Tamara, še na hitro kaj poradira ali prečrta.) Prioritete so jasne, najprej otroci in družina, ostalo lahko odpade. Je tako?

VSE pokimajo, TAMARA malo menca, ampak res samo malo.

LIZA lista blokce, pregleduje, zapisuje, obkroža, mrmra: Tkole je. Do generalke in nastopa v soboto imate lahko samo še tri vaje. Ena je v sredo ob sedmih zvečer brez Irme, druga naslednji ponedeljek ob petih – Tamara bo špricala balet – in tretja tisti torek pred nastopom ob pol osmih zvečer – Tamara bo špricala malo španščine in cel gong.

TAMARA skuša ugovarjati: Kako? To vendar ne gre, ne morem kar manjkati ... kaj pa ... zakaj pa ... Judita ne šprica ... hmmm ... kam že hodiš, Judita?

JUDITA: Čist nikamor.

LIZA: Prioritete so jasne.

TAMARA: OK, se bom odpovedala gongu, baletu in španščini. Itak se že vse življenje samo odpovedujem. Sem navajena.

VSE: Hvala, Tamara.

(Pospravljajo in se počasi odpravljajo.)

IRMA: Madonca. Čist sem fuč. Tole je bla pa ena naporna vaja.

JUDITA: Sej nismo še nič vadle!

VSE: Ojoj. Sej res.

(Se sesedejo nazaj po kavčih in stolih.)

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!