Tone Partljič    

Pesnikova žena prihaja

Leto nastanka: 1989
"Poezija je sranje! Nagrade so sranje!"
Število vlog: 13 (6 ž, 7 m)
slava, zmagovalci, poraženci, poezija, vmešavanje

Osrednja tema komedije je zavist, ki je pogosto prisotna tudi v svetu kulture in umetnosti. Žena glavnega protagonista, pesnika Jožeta Mlakarja, si vbije v glavo, da mora biti njen mož naslednji dobitnik Ribičeve nagrade za poezijo. Za to, da bi dosegla cilj, ne izbira sredstev, vendar mora na koncu priznati poraz, saj klavrno propade, ob tem pa spozna, da nagrade, slava in tudi poezija pravzaprav niso vredne ničesar.

MELANIJA: Važno je, kaj si jaz mislim... Zato dobro poslušaj: prihodnje leto moraš ti dobit to nagrado... Si slišal? In dobil jo boš. Jaz bom poskrbela za to.

MLAKAR: Saj to ne gre kar tako... ti rečeš in dobil jo bom. Moral bi izdat kako novo pesniško zbirko.

MELANIJA: Saj jo boš izdal... Ne eno, dve!

MLAKAR: Kako? Moram jo prej napisat!!

MELANIJA: Boš pa napisal... Vsak dan eno pesem. V enem mesecu trideset pesmi, v dveh šestdeset, v treh devetdeset... Dovolj za dve zbirki. In če ne bo šlo, boš izdal knjigo brez pesmi. Zadnjič sem pri katalogizaciji naletela na knjigo z naslovom OPUS NIČ. Bila je prazna, sam papir. Tako! Vendar ti boš pisal, da veš. Vsak večer hočem videt pesem na mizi, sicer ne bo večerje na mizi in ne v postelji. Razumeš. In to od tega trenutka naprej.

MLAKAR: Jaz te ne poznam, žena. 379 Pesnikova žena prihaja

MELANIJA: Pa me boš spoznal. V meni je zarjul vihar...

MLAKAR: Kaj?

MELANIJA: »Kadar čez gozdove rjovejo viharji, drevesa se svojih korenin zavedo!« In jaz sem se nocoj zavedela, da sem začela gnit v tej Ljubljani, in to s teboj vred... Nocoj se začnem borit... Za nagrado... Ti pa takoj pisat pesmi, takoj, slišiš...

MLAKAR: O čem pa naj pišem, o čem?

MELANIJA: O čemer hočeš! O čem pa pišejo drugi? O gobicah in pelerini, lesnikah in koprivah, o urinu in uranu, o žebljih in podatkih, o mlinih in konjenici, o travi in ragljah... O čemerkoli lahko pišeš, samo če hočeš...  

Pesnikova žena prihaja. Objavljeno v: Sodobnost, letnik 37. številka 4 (1989), Kulturno-umetniško društvo SODOBNOST INTERNATIONAL, 1989.

Besedilo
Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!