Zakaj ptiči pojejo Komedija o žalosti

Nahajali bi se v navadni soseski, če ne bi bila tako nenavadna – tu nekdo kriči, nekdo se ubije, ptiči pa kar pojejo; tu živijo precej navadno nenavadni stanovalci: upokojenec, policaj in njegova žena, medicinska sestra, žalostni dedič svoje tete, trgovec z rabljenimi ljudmi in živalmi, povožena peška, absolvent medicine, poštar in igralec. Vsi trpijo, po tihem kričijo in o tem ne govorijo.
Število vlog: 11
ujetost, samomor, medčloveški odnosi, nezavedno, tesnoba

Njihovo življenje je na videz mirno, spodobno in urejeno. Vsi imajo polne roke dela, vendar imajo polne roke tudi samih sebe. Torej: videli bomo ljudi, ki so nenavadno navadni, ki so nečloveško človeški, ki so nam neverjetno podobni. Videli bomo ljudi, obsojene na grozljiv spomin: spominjajo se samih sebe takšnih, kakršni nikoli niso bili. Videli bomo igro takšno, kakršna je: brez okraskov, usmiljenja, odvečnih interpretacij ali sodobne patetike. V ta cirkus je nevarno vstopiti in iz njega nemogoče izstopiti.

Besedilo govori o ujetosti človeka v igro življenja, iz katere ne more izstopiti, saj ga določajo drugi, določa ga vse okrog nas, vse nad nami in vse pod nami. Nesvobodni kričimo, stokamo, jokamo in piskamo in se niti od daleč ne moremo primerjati s pticami, ki svobodno pojejo pod nebom. Besedilo korespondira z več besedili slovenske dramatike, ki precej melanholično orisujejo temačne ulice človeškega nezavednega, vendar se vsemu temu, kljub solzi v kotu očesa, široko smeji.

GRIVAR

Človek ne kriči brez razloga. Že ob svitu je enkrat zakričalo. Morda se dogaja kak zločin. Mogoče koga navsezgodaj ropajo ali ugrabljajo. Drugače ne vem, zakaj bi nekdo tako zarana kričal.

JEŽ

Zdi se mi, da je bil ženski krik.

GRIVAR

Ženski, pravite? Škoda. Potem verjetno ni nič resnega. Ženske rade kričijo. Kaj pa je z vami, sosed Jež? Izgledate ... grozljivo. Res izgledate grozljivo.

JEŽ

Nič ni z mano. Vadim za nastop.

GRIVAR

 Kaj, kar tako, v klovna oblečeni?

JEŽ

Takšno vlogo igram. Žalostnega klovna vadim.

GRIVAR

Klovna? A je tudi teater postal cirkus? Imate še opice, slone, dresirane pse … ?

JEŽ

Ne, ne, zelo resna stvar. Naslov je – Zakaj ptiči pojejo.

GRIVAR

Zveni neumno. (pokroviteljsko) Ah, dragi moj mladenič, navadite se že enkrat. Življenje ni stvar vaje, temveč navade.

JEŽ

Od tega živim. Moram vaditi.

GRIVAR  (karajoče)

Ah, vi ubogi glumači in ... kaj ste že? Umetniki? A morate pri tem tako kričati?

JEŽ

Saj nisem jaz kričal!

GRIVAR

Jaz sem izrazito slabe volje, vseeno pa se obnašam dostojanstveno. To pričakujem tudi od vas ... umetnikov!

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!