Tamara Matevc    

Ivan se vrača Marty vse plača

Leto nastanka: 2014
V astralnem žepku, v stenah katerega je vse polno lukenj, vhodov v tube, po katerih je mogoče zdrsniti v naslednji astralni žep. – Marty lupi krompir. Na eni strani ima gromozanski kup nalupljenega, na drugi pa kupček še neolupljenega. Nenadoma skozi odprtino tube, ki astralni žepek povezuje z drugimi astralnimi žepki, pade Ivan in ob padcu na ta zadnjo zastoka od bolečine.
Število vlog: 3 (3 m)

+ astralne sence

detektivka, fantastika, komedija, satira
socialna in kulturna kritika družbe

Glavna protagonista zgodbe sta Ivan in Marty, ki se po naključju srečata v astralnem jašku. Izgnana sta namreč iz nebes nazaj v Šmentflorjan, saj sta zasačila pomembno nebeško birokratko pri prepovedanem dejanju oziroma s prsti v čežani. Da bi se ju glavna nebeška inšpektorica znebila, jima dodeli zahtevno nalogo in ju pošlje nazaj v življenje.

Ivan in Marty si ob prvem srečanju sicer nista prav nič všeč, toda hitro uvidita, da lahko, če združita moči, talente, izkušnje in znanja, drug drugemu pomagata v krajšem času doseči cilj. Za Martyja to pomeni, da se bo lahko čim prej vrnil v nebesa k svoji Marjeti, Ivan pa sanjari o tem, da bi že končno namočil svoj revmatični križ v tople nebeške vrelce ...

Na začetku se besedilo žanrsko postavlja kot detektivka: detektiv in njegov pomočnik bosta lovila zlikovce in reševala zapleten primer. Na ravni drugih diskurzov pa v nadaljevanju uhaja v igro v igri in daljše monologe, v katerih se razkriva tragedija današnjega časa. Komični elementi se prepletajo z grobo refleksijo sveta.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!