Tamara Matevc    

Brundagrrrrrrom

Leto nastanka: 2016
S pomočjo prave čarobne besede (in pravega prijatelja) je mogoče rešiti tudi največje težave.
Število vlog: 2 (1 ž, 1 m)

otroci

3–7 let
prijateljstvo, nezmožnost izgovoriti črko r, prepir, strah pred temo

Deklica Živa je v gozdu za svojega bolnega brata iskala zdravilni divji med. Kmalu je zašla in se izgubila. Lačna in žejna se je zatekla v medvedji brlog, kjer je utrujena zaspala. Ko se je domov vrnil medved Andrej in spoznal, da je nenapovedana gostja popila njegov malinov sok in pojedla njegovo sladko hruško, se je hudo razjezil. Odločil se je, da bo Živo kruto kaznoval: domov je ne bo spustil toliko časa, dokler ne bo pospravila njegove hiše.

Živa, ki ne pospravlja niti doma, kaj šele na obiskih, mu predlaga, da bi mu raje skuhala čarobni napoj, saj je opazila, da medved Andrej ne zna izgovoriti črke r. Odkupila se bo torej tako, da bo medvedu Andreju skuhala čarobni napoj, s pomočjo katerega se bo končno naučil reči črko r. 

In potem kuhata in mešata in nakuhata čarobno besedo za medveda Andreja, ki pa je medved Andrej sploh ne more uporabiti, saj je ne zna izgovoriti. Kako bosta rešila to zagato?

In ali lahko tudi medved Andrej pomaga Živi? Živa se namreč zelo zelo boji teme ...

Zakaj pa ne? Ko se iz nasprotnikov spremenimo v prijatelje, je vendar mogoče skoraj vse. S ščepcem prave čarobne besede pa čisto vse. 

 

ŽIVA: Že brbota, že brbota! Jo že vidim! Evo jo! Tvoja čarobna beseda! Čakaj, da jo preberem ... Čakaj ... Brundagrrrrrrrrrom! O, kakšna super čarobna beseda! Brundagrrrrrrrrrom, brundagrrrrrrrrrom, grrrrrrrrrrrrrrrrrom .... Kaj pa je, Andrej? Kaj pa tako žalostno gledaš? A ti ni všeč tvoja čarobna beseda? – Pa daj no, vsaj preizkusi jo!

MEDVED ANDREJ: Blundaglom.

ŽIVA: Ojej. Upssssss. Ti ne moreš uporabiti te čarobne besede, ker ima notri toliko črk r.

MEDVED ANDREJ: Ta beseda, ki sva ji skuhala zame, meni nič ne pomaga, ker je ne znam povedat. In vse gozdne živali se bodo še naprej delale norca iz mene, ker ne znam reči črke r. Še gozdne jagode se norčujejo iz mene ... Blundaglom.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!