Tamara Matevc    

Zlati šus

Leto nastanka: 2010
Pretresljiva izpoved najstnice Mure, ki je zaradi mamil nepričakovano izgubila dobrega prijatelja. Monodrama o zasvojenosti mladih, drama o ljubezni, prijateljstvu in osamljenosti.
Število vlog: 1
prijateljstvo, težave najstnikov, družina, ljubezen, osamljenost, zasvojenost

Zgodba se začne s sanjarjenjem treh prijateljev, Mure, Vikija in Saleta, o poletnih počitnicah. Tekli bodo do Ižakovcev, do Otoka ljubezni, spali pod milim nebom, z brodom prevažali ljudi čez Muro, si ob večerih pekli kruh in delali načrte za prihodnost. Vendar še pred koncem šole Saleta najdejo nezavestnega na šolskem stranišču in tako se načrtovane skupne poletne počitnice na podeželju sprevržejo v razmišljanje o osamljenosti, različnih oblikah zasvojenosti in čustvih, ki jih mladi ne morejo izraziti, zaradi česar doživljajo razne frustracije. V vsakdanjih pogovorih se odkrivajo Murine prehranjevalne težave, občutek nerazumljenosti, povezanost s prijateljema, ambivalentni občutki do Saleta, razpeti med sovraštvom do njegovega egoizma in ljubeznijo, pa tudi neurejeni družinski odnosi in Murina razpadla družina. V zgodbi se avtorica loteva aktualnih vprašanj današnje mladine in družbe, s katerimi se marsikateri odrasli raje ne soočajo.

MURA: – Bil je hladen ko večerno nebo ... Plave oči, sinji podočnjaki, nevihta na licih, azzuro ustnice, turkiz v laseh, mokri nohti, zvezdice modre na zlatih špeglih, Merlinov klobuk ... Iz njegove glave so letele blede modre ptice s požrešnimi gobci, iz gobcev je kapljala žolta, penasta slina ... direktno mojemu ljubemu v žile, kljuvale so ga nesramnice in grizle in tuleč klicale svoje jate objestnice, oseka temine ga je jemala v svoje globine, na mojem dvorišču pa odlagala plesen ... 

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!