rokgre    

Baalram

Leto nastanka: 2011
Besedilo z eno najbolj zvezdniških zasedb dramskih likov v slovenski dramatiki. Spajanje dramatičnih sestavin klasičnih besedil od Sofoklejevih antičnih tragedij, Homerjevega epa Iliada, Shakespearovih Hamleta, Othella in Kralja Leara pa vse do Ibsenove Nore, Beckettovega Čakajoč Godota ...
Število vlog: 14 (6 ž, 8 m)
klasika, grška epika, postmodernizem

V drami nastopa množica likov, ki jih poznamo iz 'klasičnih' dramskih in drugih literarnih tekstov, le da so tukaj liki in njihove zgodbe pomešane oziroma prepletene med seboj. Vse skupaj se začne z Antigono in Hamletom, v nadaljevanju pa v dogajanje vstopajo, iz njega izstopajo in ponovno vstopajo drugi liki, se tako pojavljajo v različnih kombinacijah, in skušajo pri tem najti odgovore na že znana vprašanja in odpirajo nova.

OJDIP Hamlet! 

HAMLET Moj oče. 

OJDIP Daj, nehaj s temi prismodarijami. Nisem tvoj oče, tvoj prijatelj sem. Kod se potikaš? Pogrešamo te na dvoru. Kar turobno je brez tvoje razposajenosti. Smo mislili, da si zbolel. Vsaj mami bi se prikazal. Kakšna muha te tokrat pika? 

HAMLET Zaželel sem si tišine, in miru. 

OJDIP Miru?! Daj no! Greš z menoj? Pridi, vsi te bodo veseli. Naredi mi to čast, da bom prav jaz tisti, ki te izbezlja iz te pustote. 

HAMLET Mogoče bi šla na lov? 

OJDIP Takoj jutri, z veseljem. Še nocoj podpišem razglasitev, da lahko že zgodaj odrineva. Opravijo brez mene. Ne vem, koliko je kaj prodrlo v tvojo osamitev, naj ti kar povem, da sem se odločil nagraditi slehernega, ki bo prinesel na dvor kakršnekoli novice o izginotju tvojega očeta. 

HAMLET Odličen načrt.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!