rokgre    

Pavlek

Leto nastanka: 2003
Zgodba o človeku, ki mu življenje ne prizanaša, on pa nikoli ne izgubi svoje velike človečnosti in tihe filozofije: da se noben človek ne rodi slab.
Število vlog: 1 (1 m)
medčloveški odnosi, posebnež

"Šantavi" in "špeglavi" Pavlek, ki ga imajo vsi za "nebodigatreba" možakarja, ki je dober le za to, da ti posodi denar, da se človek dela norca iz njega ... Kaj drugega pa si z njim res nimaš početi ...

Ženska, pri kateri živi, ga je vzela zaradi njegove "visoke penzije" – ali pa zato, ker jo sploh ima. Njeni otroci, vsi že pri kruhu, no, vsaj blizu njega, ga prenašajo le zato, ker "da kaj zraven" za avto, za novo streho, za fasado na hiši ... pa še za kaj. V gostilni se obregujejo obenj, ker žuli svoj malinovec, za rundo pa nikoli ne da. Mu skrivajo očala, ga kličejo kripl ...

Pa mislite, da se Pavlek kaj sekira? Niti ne. Njemu že ne bo želodec počil – tako kot njegovi mami, ki ga je včasih hudo maltretirala in zaradi katere se tudi oženil ni nikoli ... No, saj psa mu je kupila, ja, to že, njegove simpatije pa je preganjala in takoj hotela v Dravo, če je kakšno pripeljal domov.

Samo to je neka moja moč. Fčasih sn jas tudi malo hudobn – kr želim si, da keri ne bi vrno, da bi ga pol lahko jas postrani gledo, pa ga v sram spravlo.

Se rečem nea nič, samo pogledat pa znam. Tak odkrito. Tega se najbol bojijo. Skoro fsaki pogleda stran.

Na spletu dostopen tekst

Pred kakršnokoli uporabo tega avtorskega dela se seznanite z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in ga upoštevajte!